Frygtsomme læger overbehandler: 'Jeg kan være den næste'

'Skyldskulturen' hos Styrelsen for Patientsikkerhed har forplantet sig til hoved og hænder på lægerne på Hvidovre Hospital.

Tusindvis af læger retter skarp kritik mod Styrelsen for Patientsikkerhed, der beskyldes for gang på gang at gå efter enkeltpersoner fremfor systemet i jagten på fejl i sundhedsvæsenet.

Det skaber bekymringer i det daglige arbejde hos læger landet over – og bekymringerne har også indfundet sig på børneafdelingen på Hvidovre Hospital.

- Som vi så fra Svendborgsagen, så er der mange, der kan sætte sig i lægens sted. Det kunne have været mig - det føler næsten alle læger. Jeg kan være den næste, der bliver straffet, siger Anders Hebert, der er fællestillidsrepræsentant for Yngre Læger på Hvidovre og Amager Hospital.

Han henviser til en sag fra Svendborg Sygehus, hvor en kvindelig læge blev idømt en bødestraf for at have udvist grov forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af en patient med sukkersyge, der senere døde. Lægen havde bedt en sygeplejerske om at foretage en måling af patientens blodsukker, men fulgte ikke op på, om det blev gjort.

Den og en række andre sager har fået flere tusinde læger til at gå sammen i en kritik af Styrelsen for Patientsikkerhed. Lørdag aften har 4.200 læger sat deres navn på en underskriftsindsamling, som lægerne selv kalder et mistillidsvotum til styrelsen.

Anders Hebert er en af de mange læger, der har skrevet under. For, siger han, Styrelsen for Patientsikkerheds tilgang skaber nervøsitet på hospitalsgangene og påvirker lægerne i deres daglige arbejde.

- Man bliver næsten nødt til at dække sin egen eller hele hospitalets ryg. For man har ikke lyst til, at der kommer en sag. Og jeg har personligt heller ikke lyst til, at der kommer en sag, hvor jeg bliver hængt ud som en forfærdelig læge, der laver fejl, siger han.

Bekymringer bliver til overbehandling

Og frygten for, at man som enkeltperson pludselig bliver stillet til ansvar for en behandling eller en beslutning, der ikke ender som forventet, har rent faktisk negative konsekvenser for patienterne, mener man på Hvidovre Hospital.

For bekymringerne forplanter sig til de hænder og hoveder, der skal helbrede patienterne.

- Det udmønter sig i, at vi alle sammen bliver meget mere defensive i vores tilgang til vores arbejde. Vi laver unødigt arbejde for at dokumentere unødigt, og vi laver måske unødige undersøgelser. Det gavner ikke patienterne, tværtimod tager det ressourcer fra de syge patienter, der måske havde mere brug for dem, siger Allan Bybeck Nielsen, der er afdelingslæge på Børnafdelingen på Hvidovre Hospital.

Det er langt fra gavnligt for patienterne rundt om i landet. Faktisk er det helt omvendt med til at øge ”patient-usikkerheden”, siger Anders Hebert.

- Man kommer til at behandle nogle mere, undersøge nogle mere, indlægge nogle i længere tid. Og når man gør det, så tager man ressourcer fra sundhedsvæsenet, og så er der lige pludselig ikke de samme ressourcer til dem, der kommer og er rigtigt syge, påpeger han.

- Det er bedre at overbehandle end at behandle korrekt i det miljø, siger Anders Hebert.

Styrelsen: Mistænkeliggørelse ikke hensigten

Initiativtageren på underskriftsindsamlingen, overlæge på Odense Universitetshospitals intensivafdeling Kristian Rørbæk Madsen, mener, at den usunde kultur hos Styrelsen for Patientsikkerhed kan få hele sundhedssystemet til at bryde sammen.

Den kritik er helt ude af proportioner, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Hun understreger dog, at kritikken skal tages seriøst.

- Jeg oplever, at der er ting, der skal forbedres fra styrelsens side, men jeg synes også, at direktøren har været imødekommende i forhold til, at der har været sager, hvor man har været lidt for langt fremme i skoene, siger Ellen Trane Nørby til DR Nyheder.

Her til aften forholder også direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne-Marie Vangsted, sig til kritikken.

- Jeg er rigtigt ked af, at der er så mange læger, der føler sig mistænkeliggjort. Det har aldrig været vores hensigt, siger Anne-Marie Vangsted til DR Nyheder.

Styrelsen vil nu nedsætte to arbejdsgrupper. En, som skal kigge på, om journalføringsreglerne skal ændres, og en anden, som skal kigge mere bredt på ansvarsforholdene i sundhedsvæsenet. Desuden har styrelsen inviteret de utilfredse læger til dialog, oplyser direktøren.

På Hvidovre Hospital håber man, at Styrelsen for Patientsikkerhed fremover vil fokusere mere på systemet end på personen.

- Selvfølgelig er der læger, der begår fejl, og det skal opdages og korrigeres og fanges. Men de læger, som gør deres almindelige arbejde, de skal ikke anklages på den måde, som de er blevet i de her sager, som man har set for nylig, siger Allan Bybeck Nielsen.

Underskriftindsamlingen slutter søndag aften. Herefter vil lægernes mistillidsvotum blive afleveret til Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsministeriet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk