Fund af pesticidrester lukker vandboringer i Kerteminde

Vandkunderne skal ikke være bekymrede for deres sundhed, siger direktør for Kerteminde Forsyning.

Pesticidrester er fundet i drikkevand i Kerteminde, men er ikke sundhedsskadelige, lyder det. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Kerteminde Forsyning lukker tre vandboringer, efter at der er fundet rester af sprøjtemiddel i drikkevandet. Det skriver TV2 Fyn.

Fundet er gjort i kertemindeområdets drikkevand. Dog er drikkevandet i byen Munkebo ikke omfattet, da vandet her kommer fra Odense, skriver Kerteminde Forsyning i en pressemeddelelse.

- Vi befinder os stadig langt under Miljøministeriets grænse for, hvornår pesticidforekomsten er sundhedsskadelig, udtaler direktøren for Kerteminde Forsyning, Michael Høj-Larsen i pressemeddelelsen.

- Men laboratorietests har desværre påvist, at rester af pesticidet desphenyl-chloridazon også findes i drikkevandet i kertemindeområdet.

Den tekniske grænseværdi er på 0,1 mikrogram per liter. Målingerne hos Kerteminde Forsyning ligger på 0,74 mikrogram per liter.

- Det er ikke rart for nogen af os at få at vide, at vi har pesticidrester i drikkevandet. Drikkevand er helt centralt og livsnødvendigt for os alle. Men jeg synes ikke, vandkunderne skal være bekymrede for deres sundhed, lyder det fra direktøren.

Sprøjtemidlet chloridazon er blevet brugt af landmænd til at bekæmpe ukrudt i roemarker. Midlet blev forbudt i Danmark i 1996. Kerteminde Forsyning er bare et af flere vandværker landet over, som har fundet midlet i drikkevandet. Forekomsten af sprøjtemidlet har ført til midlertidig lukning af flere vandboringer, blandt andet i Odense, Esbjerg og Slagelse.

I sidste uge blev et panel bestående af blandt andet sundhedsmyndigheder, kommuner, Danske Vandværker og Styrelsen for Patientsikkerhed enige om, at drikkevandet fremover rutinemæssigt skal tjekkes for chloridazon.

/ritzau/