Fuskere sender foreninger falske regninger: 'Selvom jeg har en del kendskab til regnskaber, så faldt jeg i alligevel'

Flere foreningers kasserere får falske regninger, der ser ud som om, de er sendt fra formanden.

Flere frivillige foreninger bliver ramt af direktørsvindel. Her forsøger svindlere at få en kasserer eller økonomiansvarlig til at betale en falsk regning ved at udgive sig for at være foreningens formand. (© DR Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Pernille Lunden var flov, da hun ved en fejl kom til betale en falsk regning på 1729 euro.

Hun er kasserer i Holbæk Badmintonklub og fik op til jul en mail om, at hun skulle skynde sig at betale beløbet. Mailens afsenderfelt viste, at den var blevet afsendt fra foreningens formand. Derfor tænkte hun, at hun måtte handle hurtigt.

- Dagen efter fik jeg så en ny mail, hvor der stod den samme tekst, men bare med et andet beløb. Og der blev jeg mistænksom, siger Pernille Lunden.

Derfor ringede hun formanden op. Han fortalte hende, at han intet kendte til nogen mails - og med det samme vidste hun, at hun var blevet snydt.

- Jeg havde det virkelig, virkelig træls. Jeg følte mig så dum, fordi man har hørt om det så mange gange før. Jeg arbejder med regnskaber, og selvom jeg har en del kendskab til regnskaber, så faldt jeg i alligevel, siger hun.

Særligt foreninger bliver ramt af direktørsvindel

Pernille Lunden er dog ikke den eneste i de små foreninger, der blive udsat for humbug fra internetsvindlere.

I første halvdel af i år har politiet modtaget 209 anmeldelser om såkaldt direktørsvindel. Det foregår typisk ved, at en pengeansvarlig i en virksomhed eller forening får en mail fra en svindler, der udgiver sig for at være direktør eller formand.

To tredjedel af anmeldelserne, politiet har fået, er kommet fra foreninger.

- Det er ret alvorligt. De foreninger, der bliver udsat for det her, er typisk mindre foreninger, der bliver hårdt ramt på deres økonomi, hvis de bliver snydt for et større pengebeløb, siger sektionsleder i Nationalt Center for It-kriminalitet, Kresten Munksgaard.

Kresten Munksgaard råder til, at flere personer kigger regningerne igennem. (Arkivfoto) (© DR)

Ifølge politiet er det næsten umuligt at få pengene tilbage, når den falske regning er betalt. Det skyldes, at svindlen typisk sker fra udlandet.

Hos DGI Storkøbenhavn fortæller bestyrelsesformand Peder Nedergaard, at flere foreninger udsættes for den type svindel.

- Det er desværre noget, vi hører mere og mere om, siger han og fortæller, at den bestyrelse, han selv står i spidsen for, også har været udsat for tricket.

Råd: Få flere øjne på regningerne

Kresten Munksgaard fra Nationalt Center for It-kriminalitet råder foreningerne til at være ekstra opmærksomme.

Derfor foreslår han, at man laver en fast procedure, så der er flere øjne, der skal godkende større beløb, inden de betales.

I Holbæk Seniormotion har man fået lignende mails tre gange, fortæller formanden, Steen Ulrik Hansen. Men her har man netop lavet et system, hvor to personer skal tjekke regningerne. Derfor lykkedes det at holde pengene på foreningens konto.

- Den ene mail så ud som om, den kom fra min mailadresse. Derfor troede vores kasserer, at det var mig, der havde sendt mailen. Men vi har et system, hvor vi begge skal godkende betalinger, siger han.

Efter Pernille Lunden fra Holbæk Badmintonklub havde betalt den falske regning, kontaktede foreningen banken for at få dem til at stoppe betalingen. Det lykkedes.

Men de falske mails forsætter med at rulle ind i mailboksen. Og de bliver endnu mere personlige og avancerede, fortæller Pernille Lunden.

- De fortsætter ufortrødent. Men vi er opmærksomme på det og har lavet nogle interne regler. Så vi går med livrem og seler, og jeg vil vove den påstand, at det ikke sker igen. Men man skal være vågen, siger hun.