(Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

Fyldte gader over hele landet: 'Det her er et fremtidssvigt, kommunerne har handlepligt'

Flere tusinde mennesker har fyldt de danske gader lørdag i klimaets navn.

Høj musik, slagsange og mange mennesker på Islands Brygge. Selvom det kunne lyde som en sommeraften i august, så er anledningen i dag en anden. I dag larmes der for klimaet.

I en march, der endte på Slotspladsen foran Christiansborg var en blanding af alt fra pensionister til højeskoleelever samlet i klimaets navn.

For mens kommunalvalget nærmer sig sin slutspurt, er klimaaktivister gået på gaden for at råbe kommunal- og regionsrådspolitikerne op - ikke kun i København, men i 20 byer over hele landet.

Budskabet er som så mange gange før: Klimaet kræver handling nu! Men denne gang er det stilet mod kommunalbestyrelserne og regionsrådene i anledning af det nærtstående valg.

Mærk stemningen fra dagen i billederne her.

 • Anledningen for klimamarchen er kommunalvalget, og motivationen for marchen er ifølge Folkets Klimamarch, at det forestående valg er regionernes og kommunernes klimavalg, hvis de skal nå at levere på klimamålet. Blandt arrangørerne er en række af forskellige organisationer, blandt andre Mellemfolkeligt Samvirke, Bedsteforældrenes Klimaaktion og Klimabevægelsen. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)
  1 / 9
 • "Vi vil ha' en grøn retfærdig fremtid", "Det her er et fremtidssvigt, kommunerne har handlepligt" og "Kampen, den er også lokal, klimakrisen er global," er bare nogle af de kampråb, der brager ud over gaderne fra klimamarchen. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)
  2 / 9
 • - Få fingeren ud. Vi kan ikke bare regne med, at teknologiske initiativer i fremtiden kan løse de problemer, vi står overfor nu. Sådan lyder 20-årige Eline Paxevanos' budskab til både kommunalpolitikere og politikerne globalt. Hun er taget til Klimamarch med sin højskole, Krogerup Højskole. (Foto: © Martin Hermansen)
  3 / 9
 • Selvom klimadagsordenen særligt i disse dage med COP26 fylder over hele verden, er man ikke i tvivl om, at demonstrationerne i Danmark har et lokalt perspektiv. I Aalborg råber de blandt andre slagsange om nej til den omdiskuterede Egholm motorvej, mens de på Islands Brygge råber nej til byggeri og ja til natur på Amager Fælled. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix)
  4 / 9
 • Også de helt unge deltager i marchen. Wilbur Hifling Gansing og Hugo Arthyr, der er ni år gamle, håber, at politikerne vil lytte, når så mange mennesker samles for at råbe dem op. (Foto: © Martin Hermansen)
  5 / 9
 • Det er ikke kun i Danmark, der demonstreres for klimaet. Også i Glasgow, hvor klimatopmødet COP26 afholdes, er folk gået på gaden for at råbe verdens ledere op. (Foto: © Andy Buchanan, Ritzau Scanpix)
  6 / 9
 • (Foto: © YVES HERMAN, Ritzau Scanpix)
  7 / 9
 • (Foto: © Dylan Martinez, Ritzau Scanpix)
  8 / 9
 • Tilbage i Danmark håber Mette Hau Larsen, der er medarrangør af Folkets Klimamarch, at kommunalpolitikerne med marchen kan se, at der er folkeopbakning til den grønne omstilling.
  9 / 9