Fynsk læge får betinget dom for at vejlede om selvmord

Svend Lings får 40 dages betinget fængsel for at have medvirket til selvmord.

Svend Lings står åbent ved at have rådgivet flere personer om, hvordan de kan begå selvmord med receptpligtig medicin. (Foto: Sonny Munk Carlsen © Scanpix)

Den pensionerede overlæge Svend Lings får 40 dages betinget fængsel for at have assisteret til selvmord.

Det har Retten i Svendborg netop afgjort.

Den pensionerede psykiater Frits Schjøtt fik i samme ombæring 14 dages betinget fængsel for at have medvirket til selvmord ved at udskrive receptpligtig medicin, hvilket Svend Lings ikke havde ret til, da hans autorisation som læge var blevet inddraget.

Begge straffe er gjort betinget med en prøvetid på et år af hensyn til de to lægers alder og personlige forhold.

Derudover er en mængde medicin blevet konfiskeret.

Har nægtet sig skyldig

Svend Lings har åbent erkendt, at han i flere tilfælde har rådgivet personer om, hvordan de kunne begå selvmord med medicin, men har nægtet sig skyldig.

Retssagen har handlet om tre konkrete sager, hvor Svend Lings har vejledt om selvmord. I to af tilfældene er personerne døde, mens en overlevede sit selvmordsforsøg.

Svend Lings blev dog i den ene sag frifundet, da retten ikke mente, at der var tilstrækkelige beviser for, at Svend Lings havde formidlet medicin til den pågældende person - blandt andet fordi han på det tidspunkt ikke kunne udskrive medicin.

Svend Lings forsvarer havde krævet sin klient frifundet, mens anklageren havde talt for fire måneders fængsel til Frits Schjøtt og op til et års fængsel til Svend Lings.

Datter: Han skulle have været frifundet

Lise Petersen er datter til den døde kvinde, som har været en del af sagen.

Hun er ked af, at Svend Lings er blevet fundet skyldig i at have hjulpet hendes mor med at dø.

- Principielt er jeg meget uforstående og ærgerlig over, at han findes skyldig i sagen om min mor. Det har jeg som lægmand svært ved at forstå, for han var den, der hjalp min mor med det, der til sidst var hendes højeste ønske, siger hun.

Lise Petersen mener, at Svend Lings skulle have været frifundet.

- Det er svært at se på, at Svend Lings og de mennesker, han har hjulpet, småkriminaliseres, for de ved godt - og det gjorde min mor også - at hun bevægede sig i en gråzone, og hun var frustreret over det. Det betød blandt andet, at hun måtte dø alene, for jeg kunne ikke sidde hos hende uden at risikere en straffesag, siger hun og tilføjer, at hun håber, at sagen vil føre til yderligere debat om aktiv dødshjælp, og at det i sidste ende vil blive taget op politisk.

Anklagemyndighed: Straffen skulle have været højere

På den anden side er advokaturchef i Fyns Politi, Flemming Petersen, heller ikke tilfreds med dommen.

Han mener, at Svend Lings burde være blevet kendt skyldig i alle tre forhold, og man overvejer nu, om man vil anke den del af dommen, hvor Svend Lings blev frifundet.

Derudover understreger Flemming Petersen, at man gerne havde set en højere straf til Svend Lings. Han siger, at retten har kigget meget på tidligere sager om aktiv dødshjælp, hvor det oftest har været familiemedlemmer eller venner, der har bistået ved et selvmord.

Men sagen mod Svend Lings adskiller sig fra de sager, fordi der her ikke er tale om en nær relation.

- Vi har at gøre med en læge, som via sin fagkundskab går ind og instruerer meget detaljeret i, hvad for noget medicin man skal tage, og hvordan man skal udføre det og vejleder. Der er ikke engang et læge-patient forhold, siger han.

- Svend Lings kommer i kontakt med de her personer kortvarig over e-mail eller telefon og giver den her instruktion på et meget spinkelt grundlag uden at vide særlig meget om pågældende. Det mener vi er en skærpende omstændigheder, som gør, at vi skal op i et andet strafniveau.