Fynsk læge har rådgivet deprimerede om selvmord

I dag falder der dom i sagen mod den fynske læge Svend Lings, der har rådgivet personer om selvmord med medicin.

Svend Lings blev sidste år frataget sin autoritation som læge. (Foto: © Fotograf Sonny Munk Carlsen, Scanpix)

Retten i Svendborg tager i dag stilling til, om den pensionerede læge Svend Lings skal straffes for at have rådgivet flere personer om selvmord.

Svend Lings er passioneret fortaler for aktiv dødshjælp og har åbent stået ved at have vejledt personer til at tage deres eget liv ud fra kriterier om, at en person skal lide af "alvorlig", "livsødelæggende" kropslig sygdom "i et fremskredent stadium".

Men i DR-dokumentaren "Selvmordslægen" uddyber han, at han i nogle tilfælde også har rådgivet psykisk syge, som ikke har haft en fysisk sygdom.

- Jeg har i enkeltstående tilfælde hjulpet folk med svære depressioner. De kan lide forfærdeligt i et helt liv, siger Svend Lings.

Han omtaler selv et tilfælde med en ældre kvinde, som han rådgav om selvmord, selvom hun ikke led af en fysisk sygdom. Til gengæld var hun ifølge Svend Lings deprimeret.

- Psykisk lidende mennesker lider mindst lige så meget som mennesker med en kropslig sygdom. Og jeg kan ikke se, hvorfor de ikke skal have samme ret til at blive hjulpet som alle andre, siger han.

Professor: Det er kvaksalveri

I dokumentaren får man et indblik i, hvordan Svend Lings arbejder. Man følger, når han bliver ringet op eller svarer på skriftlige henvendelser fra folk, der ønsker at tage deres eget liv. Han beder derefter om dokumentation for deres fysiske sygdom - eller som i tilfældet med den ældre kvinde for deres psykiske lidelser.

Men han vil ikke, som i tilfældet med fysisk sygdom, opstille kriterier for, hvornår han er villig til at yde aktiv dødshjælp og hvornår ikke, men kalder det i stedet en "fornemmelsessag".

At Svend Lings overhovedet rådgiver psykisk lidende personer møder voldsom kritik fra professor i psykiatri Merete Nordentoft, som har forsket i selvmordsforebyggelse i over 30 år.

- På det psykiatriske felt er han uuddannet. Så sidder han der og konkluderer, at det her nok er håbløst. Og der mener jeg, at i det psykiatriske fagfelt, der har vi mange års erfaring med at ting, der ser håbløse ud, ikke altid er det. Nu er han jo frataget sin bestilling, men ellers så er det kvaksalveri, siger Merete Nordentoft.

Mange fortryder selvmordsforsøg

I et tidligere studie har Merete Nordentoft interviewet 100 mennesker kort tid efter et selvmordsforsøg, og konklusionen var, at op mod halvdelen havde fortrudt deres selvmordsforsøg.

- De fleste havde allerede nået at fortryde det natten over, og hvis man ser på længere sigt var der en stor gruppe, hvor selvmordstankerne helt var forsvundet, siger hun.

I retssagen er den pensionerede psykiater Frits Schjøtt også tiltalt for at have udskrevet medicin, som en 44-årig mand ville bruge til at tage sit eget liv efter rådgivning fra Svend Lings.

Manden døde dog ikke af selvmordsforsøget, da han ifølge Svend Lings ikke fulgte instrukserne. Manden ønsker ikke at være med i dokumentaren, men overfor DR's journalist kalder han det "held i uheld", at han misforstod selvmordinstruksen. Han fortæller også, at han i dag er glad for at have overlevet selvmordsforsøget.

Eget ansvar

Manden havde, inden han tog kontakt til Svend Lings, skrevet på sin Facebook-profil, at han var depressiv og desperat og ville forsøge at blive behandlet med elektrochok for sin depression.

- Det har han aldrig fortalt mig, det der, lyder svaret fra Svend Lings, der indrømmer, at han heller aldrig spurgte nærmere ind til mandens psykiske velbefindende.

- Det er ham selv, der skal gøre det (begå selvmord, red.) Det er hans eget ansvar. Det er hans egen beslutning, siger han.

Netop sagen med den 44-årige mener Merete Nordentoft er et eksempel på det problematiske i Svend Lings praksis.

- Det viser, hvor forkasteligt det er og at der vil være helt unødvendige dødsfald forbundet med hans virke. Han vil forårsage død hos nogen, som, hvis han ikke havde blandet sig, ville have kunnet leve videre og i langt de fleste tilfælde få et klart bedre liv.

Der forventes at falde dom i sagen kort efter middag i dag.

Kontakt Psykiatrifonden og Livslinien

  • Psykiatrifonden tilbyder telefonrådgivning til mennesker med psykiske sygdomme og problemer, personer i krise og deres pårørende. Rådgivningen er gratis og anonym og kan fås ved at ringe til telefonnummer 39 25 25 25.

  • Også Livslinien tilbyder gratis og anonym rådgivning til personer med selvmordstanker og deres pårørende. Livsliniens telefonrådgivere kan kontaktes på telefonnummer 70 201 201 hver dag fra klokken 11-04.