Fynsk sexkrænker fældet af tilfældighed

Det var en prøve til dna-registret, der fældede den 40-årige sexkrænker fra Sydfyn.

Da en 40-årig mand fra Fyn i dag blev anholdt for at stå bag to sexovergreb på to små piger, var det politiets dna-register, der fældede manden.

Manden kom først i politiets søgelys i tirsdags, da en mindre brand i hans opgang afslørede, at han havde lejligheden fuld af ulovlige kemikalier.

Her faldt politiet over mandens rygsæk, der indeholdt flere genstande, der gjorde politiet mistænkelige over for den 40-årige mand.

Derfor tog politiet en dna-prøve til registret, som viste at der var sammenhæng mellem mandens dna og gerningsmanden bag flere sexovergreb på Sydfyn.

Retskorrespondent: Usædvanlig sammenhæng

DRs retskorrespondent Claus Buhr kalder det overraskende, at den samme mand står bag to så forskellige forbrydelser som sexovergreb mod små piger og et ulovligt lager af kemikalier.

- Det er højest usædvanligt at den samme gerningsmand står bag to så forskellige sager. Og der er næppe nogen, der kunne forudse, at de to sager ville være forbundet med hinanden, siger Claus Buhr.

Han kalder det en mindre sejr for politiets dna-register, at den 40-årige mand blev fældet af en prøve.

- Det sker, at politiet tager folk ind til DNA-prøve, og de så slår ud i deres register for en helt anden forbrydelse. Men der er næppe nogen, der havde forestillet sig, at det ville ske her.

Mundskrab gjorde udfaldet

Politiet kan helt lovligt tage mundskrab af alle anholdte, der sigtes for at have begået en forbrydelse, hvor strafferammen er mindst halvandet års fængsel.

Og det er altså denne manøvre, som gav Fyns Politi det afgørende bevis i de ellers uopklarede sager om grove sexkrænkelser af skolepiger på det sydlige Fyn.

Over 90.000 dna-spor

Dna-registret har eksisteret siden 2000, og det er delt i to forskellige todelt. I den ene del er der profiler fra personer, og i den anden er der spor udvundet af biologisk materiale på gerningssteder.

Registret vokser hele tiden. Over 90.000 personers dna stod i registret 1. juni i år, og samtidig er der godt 44.000 sporprofiler fra uopklarede forbrydelser, oplyser Rigspolitiet fredag til Ritzau.

Dna-register fanger forbrydere

Det er ikke første gang, at dna-registret har vist sig som et særdeles effektivt våben i jagten på forbrydere. Sidste år fik politiet næsten 3.000 sammenfald mellem spor i sager og mulige gerningsmænd.

For eksempel blev en ung bedrager sidste år på grund af hits i dna-registret pludselig også afsløret som mulig gerningsmand til flere røverier.

Dna med til at afsløre Amagermanden

Dna-spor er i det hele taget trumf i mange straffesager. De var afgørende i den meget omtalte sag med Amagermanden, men der er masser af andre eksempler på, at fortiden indhenter gerningsmændene til drab, indbrud, voldtægt og røveri.

I sagen om drabet på den unge kvinde Maria i Herning nytårsnat 2009-2010 var dna således også det fældende bevis.

Som reglerne er i dag, skal registrering af personer slettes efter 10 år, hvis de ikke er blevet dømt.

/DR Nyheder og ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter