Fyr rigtigt: Forureningen fra brændeovne skal ned

Med en ny pakke vil miljøministeren sænke luftforeningen. Brændeovnsejere skal blandt andet lære at fyre rigtigt.

Hver tredje husstand i Danmark har en brændeovn. Det gør Danmark til det land i verden med flest brændeovne per indbygger, oplyser Miljøministeriet.

Uren luft dræber alt for mange mennesker. Hvert år dør 3.400 danskere for tidligt på grund af luftforurening, viser tal fra Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

Derfor lancerer miljøminister Kirsten Brosbøll (S) onsdag en pakke, som med 149 millioner kroner over de kommende tre år skal nedbringe luftforureningen i Danmark.

Brændeovne er fokuspunkt

Et af de store fokusområder bliver partikelforurening fra brændeovne. Hver tredje dansker har en brændeovn, og tilsammen udleder de hyggelige varmekilder knap 70 procent af den partikelforurening, som er skabt her i landet.

Det vil ministeren gøre noget ved.

- Det kan for eksempel være med en indsats, der lærer folk at fyre rigtigt. Hvis man holder op med at fyre med vådt træ eller malede brædder, kan vi reducere udledningen med 70 procent, så en informationsindsats kunne være en del af pakken, siger Kirsten Brosbøll.

I stedet skal man som brændeovnsejer fyre med rent, tørt træ og sørge for rigelig luft til forbrændingen.

Et stort problem

Hvad pakken ellers kan indeholde, vil miljøministeren præsentere på et pressemøde onsdag. Indsatserne vil blive endeligt fastlagt til efteråret.

I alt koster luftforurening årligt samfundet omkring 29 milliarder kroner. Luftforurening har også konsekvenser for naturen og kan skade både dyr, planter og vandmiljøet.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter