Fyraftensbajeren på den lokale er erstattet af en funkadelic på konceptbaren

De tradtionelle værtshusgæster kommer på plejehjem og dør, mens nye nichebargængere tager over

På Basemeent Beer Bar i Aalborg serveres der ikke grønne pilsnere, men i stedet øl med navne som funkadelic, just peacy og prisoner of hops. (Foto: Nikolaj Møller Madsen © Nikolaj Møller Madsen)

Der er blevet længere mellem bestillingerne på ”en classic med sidevogn”.

- Fyraftensøllen bliver nu oftere og oftere indtaget på byens nye gin- eller rombar, siger Christoffer Susé, relationschef i brancheforeningen Horesta, da han opridser de seneste ti års udvikling i den danske værtshuskultur.

Han forklarer, at byturen nu i langt højere grad finder sted på specialiserede konceptbarer frem for på den lokale bodega.

- Kunderne er blevet langt mere krævende og selektive. Vi ser en opblomstring af steder, som specialiserer sig i unikke oplevelser. De traditionelle værtshuse er derfor udfordret. Det er ofte kun dem, der dyrker det helt autentiske brune værtshuskoncept, som har succes, siger Christoffer Susé.

Melding kommer efter historien om, at en del værtshuse i Østjylland kæmper for at holde på kunderne.

Den seneste opgørelse fra Horesta viser, at antallet af værtshusgæster faldt med 18 procent fra 2011 til 2013.

Værtshuset 'Vores Sted' i Aarhus må snart lukke på grund af for få kunder. (Foto: Frederik Dupont Hald © Dr Østjylland)

Hybrid-beværtningerne Hos bevillingsnævnene i landets fire største byer, der udsteder alkoholbevillinger til nye beværtninger, genkender man billedet.

- Ansøgningerne, som vi behandler, viser helt klart, at restauratørerne er blevet langt mere opfindsomme og nicheorienterede. Vi ser flere og flere hybridkoncepter, hvor traditionelle produkter bliver mikset på nye måder. For eksempel er der lige åbnet en barbersalon, skobutik og bar i én og samme forretning, siger Mads Braband, sekretær for bevillingsnævnet i Københavns Kommune.

I en rundringning til nævnene, som DR Nyheder har foretaget, oplyser de, at det sjældent er de tidligere ejere af de lukningstruede værtshuse og diskoteker, som står bag udviklingen af de nye specialiserede barer.

- Det er et fåtal af de eksisterende beværtninger, der sadler om. Vi oplever, at det primært er nye aktører, der står bag ansøgningerne til de kreative koncepter, siger Hilmer Huusum, politiassistent i sektionen for bevillingstilladelser ved Østjyllands Politi.

Værtshusgæster kommer på plejehjem De klassiske værtshuse harmonerer dårligt med det moderne gå-i-byen-mønster. Sådan lyder en af forklaringerne på udviklingen ifølge Søren Askegaard, professor i forbrugsstudier ved Institut for Marketing og Management ved Syddansk Universitet.

- Vi vil gerne shoppe rundt og frit kunne vælge. Vi stiller i større grad krav til de ting, vi skal nyde. Og det gælder ikke kun den kreative klasse og folk fra reklamebranchen. Håndværkerne sætter også pris på en god specialøl, siger han.

- Det klassiske værtshus er en del af et bestemt lokalt miljø, og de oprindelige værtshusgæster begynder at komme på plejehjem og uddør, tilføjer han.

Craft beers og mikrobryggeri De kræsne bytursgængere var også udgangspunktet for åbningen af 'Basement Beer Bar' i Aalborg, som indehaver Nikolaj Møller Madsen åbnede i september 2014.

- Jeg har været i branchen en del år og så et behov i Aalborg, som ikke blev opfyldt. Det var en hård fødsel, men der er klar fremgang. Jeg havde en forventning om, at folk var skeptiske over for de højere priser, men de fleste er med på, at kvalitet koster penge, siger han.

Baren er den eneste i Aalborg, der serverer såkaldte 'craft beers', hvor blandt andet en såkaldt 'Funkadelic' indgår i sortimentet. Nikolaj Møller Madsen håber på, at han selv kan udvide konceptet med et mikrobryggeri på længere sigt.

'Basement Beer Bar' i Aalborg åbnede i september 2014, og er den eneste bar i byen, der serverer såkaldte 'craft beers'. (Foto: Nikolaj Møller Madsen © Nikolaj Møller Madsen)

600 værthuse på et år I Aarhus lukkede tre klassiske bodegaer sidste år, og to mere står også til at dreje nøglen om.

En af dem er 'Troubadouren', som Susanne Brændstrup Andersen har ejet og drevet siden 1998.

- Det er hårdt. Jeg synes, det er synd for kunderne, at de skal tvinges ned til åen, hvor de store, dyre værtshuse ligger. Det er mere trygt og hyggeligt at komme her, siger hun til DR Nyheder.

Men sådan har det ikke altid været. I 1974 åbnede næsten 600 nye værtshuse, selv om der var både økonomisk afmatning og høj arbejdsløshed.

Dermed var antallet af værtshuse oppe på over 6.600 på landsplan ved årsskiftet i 1974/75.

Udsigten til en fremtidig åbningsbølge af værtshuse som i 1970'erne er dog usandsynlig, mener professor i forbrugsstudier Søren Askegaard.

- Det nuværende klientel vil sandsynligvis ikke pludselig begynde at gå tilbage til 'classic' og pilsner på bodegaerne. Men jeg tror godt, vi kan forvente en modtendens til udviklingen. Jeg kommer selv på et sted, der tilfældigvis er en af Danmarks bedste ølbarer. Vi vil få stamsteder med et opgraderet produktsortiment, siger han.