Fysioterapeut: SMS-stilling er som at binde snørebånd et par timer i træk

Fysioterapeut ser flere og flere, der skader nakken af at bruge mobilen. Professor anerkender faren, men mener øget fokus vil forværre problemet.

Flere timer om dagen med hovedet bøjet ned over mobilskærmen er farligt for din nakke. (© Colourbox)

-Vi oplever helt klart en stigning i antal patienter, der har gener, som er afledt af at bruge iPad eller iPhone.

Sådan siger Niels Honoré, fysioterapeut og leder af klinikken Fysiocenter i Roskilde.

Han har i sin klinik haft flere patienter, der viste tegn på, at de for ofte bøjede hovedet forover i lang tid, når de tjekkede mobilen. Symptomerne på, hvad der af forskere er blevet kaldt 'sms-nakke.'

Text-neck

Det kan nemlig give smældende nakkepine og ledsmerter at tjekke mobilen. Det viser ny amerikansk forskning, der betegner det at have ondt i nakken som følge af mobilbrug som 'text-neck'.

Begrebet der på dansk kan oversættes til sms-nakke, dækker over den slidte og ømme nakke, som mobil-brugere har, eller kan risikere at få, når de tjekker mobilen.

Forskerne kalder udbredelsen af ømme sms-nakker for en epidemi, der i sidste ende kan ødelægge nakken.

Og nakkeproblemer som konsekvens af mange timer med hovedet bøjet over mobilskærmen, er en farlig udvikling, som altså også kan mærkes i Danmark.

-I det første lange tid er det musklerne, der råber om hjælp, sammen med senerne der sidder på bagsiden af ryggen. Og det er oftest det, folk kommer ind med, siger Niels Honoré, der har femten fysioterapeuter under sig i sin klinik.

- Absurd uhensigtsmæssigt

Han advarer mod, at dine daglige sms'er, mailtjek og Facebook-kiggeri på mobilen kan føre til ømme nakkemuskler og slidte hvirvler. Nakken kan ikke holde til at være i den yderposition i længere tid af gangen, lyder det.

Han sammenligner sms-nakken med at binde snørebånd med foroverbøjet ryg - og så blive i den position i et par timer i træk.

-De fleste kan nikke genkendende til, at det så gør ondt at få ryggen tilbage fra den position. Det er absurd uhensigtsmæssigt. Og det er det selvfølgelig også for ens nakke, siger Niels Honoré.

At der er farer ved at have nakken i samme foroverbøjede stilling, bakkes op af rygforskningsenheden på Glostrup Hospital. De forsker i rygsygdomme og behandlingen af smerter og sygdomme i ryggen.

-Man får jo ondt i nakkemusklerne af at sidde i sådan en akavet statisk situation, siger Tom Bendix, lederen af rygforskningsenheden på Glostrup hospital og professor i reumatologi med fokus på rygsygdomme.

Øget fokus giver øget problem

Selvom han anerkender, at mange kan få ondt i nakken af mobilbrug, mener han også, at øget fokus på problemet vil få flere til at melde sig med smerter, uden at det rigtig har noget på sig.

-At sidde foroverbøjet med nakken i flere timer er selvfølgelig ikke det smarteste man kan gøre. Men det er også farligt hele tiden at tænke over det, siger Tom Bendix.

Han ser i forskningen en øget tendens til, at folk råber mere op om rygsmerter, når der er blevet 'prædiket' meget om rygproblemer i oplysningskampagner og i lægekredse.

-Belastninger af hvirvelsøjlen skader i virkeligheden langt, langt mindre end folk tror. Det der til gengæld skader, er, at folk hele tiden bliver bange for at få ondt i ryggen, siger han.

FacebookTwitter