Gårdmand Carsten fandt efterladt spædbarn: Først så jeg hendes lille hånd i skraldet

Sidste år fandt Carsten Gjelstrup et efterladt spædbarn i skraldeskakten.

Den første april 2016 tømmer Carsten Gjelstrup skraldespande under en boligblok i Værebroparken i Bagsværd ved København. Lige som han plejer at gøre det.

De store skraldespande står i kælderen og opsamler alt det, som beboerne smider i skraldeskakten fra opgangen og det er Carsten Gjelstrup job at køre skraldespandene ud af kælderen.

Men da Carsten Gjelstrup ruller afsted med skraldespanden den dag i april, er der noget helt andet i containeren, end der plejer at være.

Det var i denne opgang i Værebroparken i Bagsværd, at Carsten Gjelstrup fandt den nyfødte i skraldespanden i kælderen. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Han har netop åbnet låget på den store skraldespand og smidt en papirpose i, da han hører en lyd.

- Jeg hører en klynken. Først tror jeg, at det er sådan en dukke, der er blevet smidt ud, der siger lyde. Eller at det er nogen, der har smidt kattekillinger eller hundehvalpe ud. Det har vi nemlig været ude for før, fortæller Carsten Gjelstrup.

Carsten forsøger at finde ud af, hvor lyden kommer fra. Han fjerner posen, som han netop har smidt ud, tænder sin lommelygte og lyser ned i skraldespanden.

- Så kan jeg se en lille hånd, der bevæger sig. Den stikker ud af en plastikpose. Jeg får revet hul på posen og kan se, at det er en nyfødt baby, der ligger der.

(Foto: Bettina Johnbeck © DR Nyheder)

Den lille pige er smurt ind i blod og ser fuldstændig nyfødt ud.

- Der ligger en barberskraber på hendes kind. Så hun er bare røget ned i en pose, som der er bundet knude på - og er så blevet smidt i skakten. Simpelthen, siger Carsten Gjelstrup.

Gårdmanden ringer 112 og råber til kollegaen Milonja Zekovic, som kommer ned for at hjælpe. De tager den lille pige op af skraldespanden og lægger hende ind i et stykke pap i et lagerlokale i kælderen.

- Vi vikler hende ind i et stort Dannebrogsflag, for vi får at vide, at vi skal vikle hende i et håndklæde eller sådan noget, men det har vi jo ikke lige på stående fod, siger Carsten Gjelstrup.

Politi og teknikere arbejder i Værebroparken i Bagsværd fredag d. 1 april 2016 hvor en nyfødt pige er fundet i en affaldsskakt. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Da ambulancen og lægen når frem, styrter de ned ad trappen for at hente den lille pige i kældren. Hun har formodentlig kun ligget i skraldespanden i kort tid, da Carsten opdager hende.

Politiet kommer også og spærrer området omkring boligblokken i Værebroparken af. Carsten Gjelstrup er chokeret.

- Ambulancelægen siger, at hvis der var gået fem til 10 minutter mere, så havde hun været død, fortæller han.

I dag har den lille pige godt og bor hos en adoptivfamilie. Hun ér en blandt 14 børn, der er fundet,forladt af deres forældre efter fødslen siden 2004. Fem af de fundne børn var døde.

Carsten Gjelstrup tænker ofte på den april-dag, hvor han fandt en nyfødt baby på sin skralderute.

- Jeg har stadigvæk det billede af hende på min nethinde. Selvom det er halvandet år siden, så reagerer jeg stadig på den mindste lyd, når jeg er hernede og tømme skraldespande, siger han.

Facebook
Twitter