Gabestok eller gave til politiet?

Politiet har selv skrupler ved at bruge Facebook og Twitter til efterlysninger.

- Efterlysninger på sociale medier åbner for en ny form for selvtægt, når politiet offentliggør, hvem de har mistænkt for en forbrydelse, siger Rigspolitiets kommunikationschef. (© DR)

Onsdag efterlyste politiet fire mænd på Facebook, og nu fortæller Rigspolitiets kommunikationschef til P1 Morgen, at de sociale medier kræver en ekstra indsats for at beskytte de mistænktes retssikkerhed.

- Vi sætter ekstra arbejdskraft på, når vi har den her type efterlysninger. Vi går ind og modererer og sletter indlæg, som er for grove, siger Jens Gregersen, der er kommunikationschef ved Rigspolitiet.

Ny form for selvtægt

Efterlysninger på sociale medier åbner for en ny form for selvtægt, når politiet offentliggør, hvem de har mistænkt for en forbrydelse.

- Det har altid været sådan at politiet har efterlyst gerningsmænd, så muligheden for selvtægt har altid ligget der, men nu får vi den pludselig gjort verbal, fordi gerningsmændene også oplever, hvad borgerne tænker om de ugerninger, de har gjort, fortæller Jens Gregersen.

Efterlysninger fører til nye forbrydelser

Politiet har set eksempler på, at efterlysninger på Facebook direkte fører til nye forbrydelser.

- Folk tænker for lidt, når de skriver på sociale medier. Hvis man har en udtalelse, der er strafbar, sender vi den videre til efterforskning.

I en konkret sag valgte politiet, at lukke en efterlysningstråd helt ned, fordi kommentarerne blev racistiske. 27 indlæg blev sendt til efterforskning.

- For nogen er det svært at skelne mellem, hvor går grænsen for ytringsfrihed, og hvor bevæger vi os over i racisme, siger Jens Gregersen til P1 Morgen.

Via sociale medier rammer politiet målgruppen

Trods overvejelser om de mistænktes retssikkerhed vælger politiet i stigende grad at bruge sociale medier til efterlysning. Det virker nemlig.

- Vi kan konstatere, at her rammer vi ind i nogle af de netværk, som gerningsmændene selv bevæger sig i. Det vi hører fra vores politikredse er, at de får flere henvendelser. Og de henvendelser, de får fra borgerne, er mere kvalificerede end dem, de har fået tidligere. Politiet følges af 50.000 mennesker på Facebook.

Facebook
Twitter