Gade raser over tysk støtte til Europahær

Den tyske udenrigsminister ønsker en Europahær, men den melding kalder forsvarsminister Søren Gade direkte skadelig.

Forsvarsminister Søren Gade er rasende over tysk støtte til en europahær.

Forsvarsminister Søren Gade raser mod den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelles, ønske om en Europahær. Gade mener, at meldingen er direkte skadelig for debatten om ophævelsen af det danske forsvarsforbehold.

- Beslutningerne skal ikke uddelegeres til en EU-udenrigsminister, der bestemmer sig for, hvor hæren skal indsættes. Hvis det er, hvad der menes, er det gift for den danske EU-debat, siger forsvarsministeren.

- EU skal ikke bestemme

Under en international sikkerhedskonference i tyske München sagde Westerwelle blandt andet, at "det langsigtede mål er at etablere en europæisk hær under fuld parlamentarisk kontrol."

Men EU skal under ingen omstændigheder bestemme over danske soldaters gøren og laden, mener Gade.

- Det danske forhold blev lavet med baggrund i frygten for en EU-hær. Det til enhver tid siddende parlament i det enkelte land bestemmer, hvor mange soldater der skal indsættes hvor og hvornår i enhver form for operation, siger Gade.

Kontakter tysk udenrigsminister

Det har længe været regeringens ønske at afskaffe det danske forsvarsforbehold. Men hvis dette medfører, at Danmark skal bidrage til en overnational europahær, vil sagen forholde sig ganske anderledes, fastslår Søren Gade.

Derfor vil han sammen med udenrigsminister Per Stig Møller tage kontakt til den tyske udenrigsminister for at få afklaret Tysklands standpunkt.