Gæs bliver plukket levende

Med raske snuptag bliver dyne-gæs plukket - mens de er i live. De skriger og forsøger at flygte, men lige meget hjælper det. Dyrenes Beskyttelse er rystede.

Selvom det er smertefuldt for fuglene, bliver deres fjer flået af dem, mens de er levende. De afrevne fjer skal være fyld i dyner, puder og jakke. (© tv4 Sverige)

Tusindvis af gæs skriger og basker vildt med vingerne - men de får ikke lov til at undvige. De bliver simpelthen plukket i levende live.

Det viser en dokumentar, som DR1 sender i aften.

- Det er forfærdeligt og smertefuldt for fuglene, der bliver flænset levende. Det er dyremishandling af værste skuffe, siger Lars Holmgaard Knudsen, der er vicedirektør i Dyrenes Beskyttelse.

Fjerene, der bliver revet af med hurtige snuptag, bliver brugt til blandt andet dyner, hovedpuder og jakker.

Syes sammen uden bedøvelse

- Det her svarer til at flå håret af et menneske - det er bare værre, fordi fjerene dækker hele kroppen, siger den svenske dyrlæge Johan Beck Friis.

Når gæssene bliver plukket af arbejdere, der er på akkordløn, får dyrene ofte sår og flænger. Nogle af dem er ti centimeter lange og flere centimenter brede.

De bliver syet sammen uden bedøvelse og uden dyrlægetilsyn.

Bliver til skandinaviske dyner

Plukningen forgår blandt andet i Kina, Polen og Ungarn. Fuglefjerene bliver efterfølgende via flere mellemled solgt til store skandinaviske firmaer.

Ifølge dokumentaren bliver fjerene blandt andet solgt til den danske sengetøjskæde Jysk.

- Det er simpelthen forrykt. Hvis det her foregik i Danmark, ville det helt sikkert blive politianmeldt, mener Lars Holmgaard Knudsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Kan plukkes fem gange

Fordelen for producenterne ved at plukke gæssene levende er, at fjerene så vokser ud igen - og derefter kan gåsen igen få hevet fjerne af sig.

Således kan man plukke dem fem gange i alt - og ikke kun en enkelt gang efter slagtning.

Der skal fjer fra 75 gæs til en enkelt dyne.

I aften på DR1 i Horisont Special kan du se dokumentaren "Dyrekøbte dun".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk