Gamle DR-kolleger: Hans V. Bischoff var den første til at gøre økonomi forståeligt for danskerne

NEKROLOG: Den tidligere DR-vært Hans V. Bischoff er død, 88 år gammel. Mogens Rubinstein og Ole Thisted husker ham som en fremragende formidler.

Hans V. Bischoff - V for Vilhelm - blev en populær mand på TV Avisen, hvor han dels forklarede økonomi i øjenhøjde og også blev vært. (© TV-arc / DR)

Han skulle forklare noget om inflation. Og derfor havde DR-journalisten Hans V. Bischoff besluttet at tage en fersk kylling med i studiet. Den fik han klippet godt og grundigt i stykker for at forklare, hvordan inflationen ville æde alt.

- Han kom altid slæbende med alle mulige mærkelige ting i studiet som klodser og en kylling - de skulle bruges til at visualisere de her svære øknomiske emner. Det er det, jeg husker ham bedst for: At forklare indviklede økonomiske ting, så alle kunne forstå det, siger hans tidligere kollega og ven Ole Thisted.

Men desværre gik det galt med kyllingen.

For DR blev efterfølgende bestormet af vrede husmødre, der kunne fortælle, at han altså havde parteret kyllingen helt forkert.

- Det, seerne mest bemærkede og huskede bagefter, var hans åbenlyse mangel på erfaring med hensyn til at partere fjerkræ, husker en anden af Bischoffs kollegaer fra den tid, Mogens Rubinstein.

I går døde Hans V. Bischoff efter kun få dages indlæggelse. Han blev 88 år gammel.

Inspirerede kollegaerne med sin evne til at forklare

Ole Thisted, der selv blev en af DR's kendte værter, lærte meget af Hans Bischoff.

Her ses kollegaerne Mogens Rubinstein, Steffen Gram og Ole Thisted (Foto: © CHRISTENSEN KLAVS BO, Her Og Nu/Ritzau Scanpix)

- Vi andre blev jo inspireret af hans måde at kommunikere på - jo enklere forklaret, jo bedre forstår seerne det. Vi blev inspireret af ham til at tænke mere i billeder end i skriftsprog, som vi var vant til, siger Ole Thisted.

Fra den tidligere chef på TV Avisen, Lasse Jensen, var Hans Bischoff den første, der gjorde økonomi forståeligt for danskerne.

- Før Bischoff blev det økonomiske stof formidlet ved, at en meget alvorlig journalist interviewede en meget alvorlig økonom, men det lavede han om på, siger Lasse Jensen.

Her kan du få forklaret, hvad et indekslån er (fra TV Avisen 1982):

Han blev verdensberømt i Danmark

Ifølge Ritzau gik joken i 80'erne, at der var to personer, som man i DR-monopoltiden ikke behøvede at sætte navnestkilt under: dronning Margrethe og Hans Bischoff.

Og i 2001 blev der oprettet en fanklub, der skulle få ham tilbage på DR's valgdækning, så seerne igen kunne fatte, hvordan for eksempel kredsmandater blev fordelt.

- Han var jo verdensberømt i Danmark, siger Lasse Jensen, der husker Hans Bischoff som nem at være chef for.

- Han var meget entusiatisk, meget snakkende og ligetil, og så var han også den, der forsøgte at rådgive kollegaerne om økonomi over frokosten. Han lærte mig at shoppe efter lån i bankerne, husker Lasse Jensen.

Her præsenterer han TV Avisen i 1997:

Hans Bischoff på sit kontor. (Foto: © Ole Buntzen, RITZAU/SCANPIX)

Og han var ualmindeligt vidende og grundig inden for sit stofområde.

- På hans skrivebord i TV Byen var der tre skuffer trukket ud og fuldstændig fyldt over med gamle avisklip. En dag spurgte jeg ham for sjov, om han lige kunne fortælle mig prisudviklingen i 1943. Så dykkede han hurtigt ned i en af skufferne og fandt det på et sekund, siger Mogens Rubinstein.

Se Bischoff forklare Konservatives fremgang på valgaftenen i 1984:

Tog en powernap fra al stress og vågnede op og var frisk

Hans Bischoff var vært på ’Hvornår var det nu, det var’. Hvis nogen så rent faktisk spørger, hvornår det var, han var vært på de udsendelser, var det fra 1998-2000. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

For Ole Thisted er det ikke kun en tidligere kollega, der er gået bort, men også en ven, og der er mange gode historier om Hans Bischoff.

- Han var altid dejligt beroligende at være på vagt sammen med. Når det var hektisk og stressende som under en valgudsendelse, så bevarede han roen. Der var skulle meget til at slå ham ud af kurs, husker Ole Thisted, der især misundte vennen og kollegaen for én ting.

- Hvis der var en pause, enten i hverdagen eller når vi var i gang med en lang udsendelse, så kunne han sætte sig på en stol i hjørnet og falde i søvn. Så sov han et par minutter og vågnede op og var frisk. Det kunne jeg godt misunde ham, siger Ole Thisted.

Hans Bischoff sov stille ind i går efter en hjerneblødning, han blev ramt af onsdag. Han blev 88 år gammel. Han efterlader sig hustruen Hanne Kirkeberg, tre børn, fire børnebørn og fire oldebørn.