Rettelse: Artiklen opdateret med informationen om, at både Danske Spil, Landbrugslotteriet og Varelotteriet har tilladelse til at drive lotterier, men ikke må udbyde fysisk banko.
Der kan snart være blevet råbt 'BANKO!' for sidste gang i landets bankoforeninger.
I hvert fald, hvis det står til Spillemyndigheden, som har politianmeldt 38 af landets bankoklubber for at bryde loven og arrangere ulovligt spil.
Men det handler om meget mere end bare banko, hvis man spørger de mennesker, som troeligt tropper op for at slås om en række eller en fuld plade.
Et skønt sted med gode venner
I Aarhus Omegns Bankocenter møder vi 'bankoveninderne' Kirsten Tønder og Kirsten Heins. De sidder fast ved bord 12 i bankocentret.
Bankocentret er som en vaskeægte tidslomme fra 1970’erne. Mellem kaffefabrikken BKI og store lagerbygninger med padeltennis og produktionsvirksomheder ligger den store bankohal på Gunnar Clausens Vej i Viby ved Aarhus.
Her stiger snorline søjler med røg fra cigaretterne i askebægerne op mod loftet, næsten som røgsignaler, der indikerer, at den her plads, den er altså optaget.
Kirsten og Kirsten møder op klokken 15 hver torsdag, tre timer inden bankospillet starter. Det gør de for hyggens skyd, og for at være sikre på at få deres stamplads i rygerummet.
- Det er skønt. Vi hygger os, og vi har det rart sammen. Du har altid nogen at snakke med, og du lærer nogle nye mennesker at kende. Og så er der den gode mad. De har kaffe og te, og vi må ryge. Vi har det rart, siger Kirsten Heins.
Og den anden Kirsten stemmer i.
- Du får simpelthen en glæde ved at komme op og sige go'daw til dem, du får krammere af. Det er simpelthen skønt. Hvis min plads er ledig en dag, så ringer folk hjem og spørger om jeg er okay, siger Kirsten Tønder.
300 mennesker kan blive efterladt hjemme i sofaen
Aarhus Omegns Bankocenter er en af de 38 foreninger, som er blevet politianmeldt af Spillemyndigheden. For myndigheden er konklusionen klar: De spiller mere banko end loven tillader.
- Vi har undersøgt dem, og det er vores opfattelse, at de spiller banko i strid med de regler, der er. Det handler om, at de skal have et andet formål også ud over at spille banko, siger Anders Dorph, direktør i Spillemyndigheden.
Bankocentret i Viby blev først mødt med en politianmeldelse og et oplæg til en bøde på 663.588 kr. Senere er det ifølge bankocentret blevet justeret om til en bøde på 15.000 kroner og et krav om konfiskation af over 5 millioner kroner.
Penge, bankoklubben ikke kan betale, lyder det fra et bestyrelsesmedlem i Aarhus Omegns Bankocenter.
- Det kan vi ikke betale. Det er i hvert fald ikke penge, vi har stående på vores konto, da vi jo skal udlodde overskud, siger bestyrelsesmedlem i bankocentret, Tove Lilmoes.
Hvis bankoklubben taber i retten er Tove Lilmoes meget nervøs for konsekvenserne:
- Det vil betyde, at vi kan blive nødt til at lukke ned. Det vil jo være en katastrofe for rigtig mange mennesker, der måske kun har deres netværk herude. Jeg kan næsten ikke overskue konsekvenserne af det, hvis det sker, siger hun.
Kirsten og Kirsten ønsker Spillemyndheden hen, hvor peberet gror. De vil bare gerne spille banko i fred.
- Hvis foreningen lukker, så er der 200-300 mennesker, der kommer til at sidde derhjemme på deres numse, som kommer ikke ud af døren. Det er sørgeligt, siger Kirsten Tønder.
Almennyttig forening eller spilvirksomhed?
Twisten mellem bankoklubberne og Spillemyndigheden har rystet jorden under bankodanmark. Helt centralt står spørgsmålet:
Er bankoklubberne almennyttige foreninger eller spilvirksomheder?
Almennyttige foreninger må nemlig godt afholde banko, fortæller Anders Dorph, direktør i Spillemyndigheden. Men ikke, hvis det er det eneste, de laver:
- Der skal være et almennyttigt formål for at udlodde spil. Og det at spille banko er ikke i sig selv et almennyttigt formål, siger han.
Tove Lilmoes, bestyrelsesmedlem Aarhus Omegns Bankocenter, mener at klubben kan sætte flueben ved det almennyttige formål.
- Formålet er at skabe nogle midler til almennyttige formål, der kan doneres væk, siger hun.
Man må jo ikke drive en forening, hvor det primære formål er at spille banko. Det står jo i spillelovgivningen, og det er også det spillemyndighederne politianmelder jer for. Er jeres primære formål ikke at spille banko her?
- Det er jo det, man ligesom stiller spørgsmålstegn ved, fordi vores primære formål herude er selvfølgelig bankospillet. Det er at afholde bankospil, men selve formålet er jo idrætsforeningerne, der står bag ved, som vi samler ind til, siger Tove Lilmoes.
Kirsten Tønder mener selv, at klubben har fuld plade, når det kommer til de donationer, som bliver genereret af blandt andet hende og Kirstens Heins' bankospil ved bord 12.
- Du skal regne med, at bankoklubben om mandagen og om torsdagen giver penge og sportstøj til unge mennesker. Vi har en lille festival for handicappede, som mandagsklubben giver til, vi giver til Viby Stavtrup håndboldklub, vi giver til bowlingklubben. De er vist endda danmarksmestre, de unge. Vi giver også til Kræftens bekæmpelse, til børnehospitalet ude i Skejby. Det er forkert at sige, at klubben eller bankospil er ulovligt, når man egentlig donerer mange penge, lyder protesten.