Gammelt husråd bekæmper farlige sprøjtemidler

Miljøstyrelsen har godkendt et kemikaliefrit ukrudtsmiddel, der skulle virker ligeså godt som kemikalier.

Et udtræk af blandt andet hvidløg og brændenælder stopper ukrudtets enzymproduktion

Miljøstyrelsen har godkendt et nyt kemikaliefrit ukrudtsmiddel. Hidtidige forsøg i bl.a. Aalborg Kommune viser, at det organiske middel virker ligeså godt som kemikalier.

Bag opfindelsen, VegaNo, står to danske haveentusiaster. De har netop fået deres kemikalie- og pesticidfrie middel patentbeskyttet i 130 lande.

Lars Ole Wiese og Thomas Jørgensen er haveentusiaster og gamle naboer. For over ti år siden satte de sig for at udvikle et effektivt kemikalie- og pesticidfrit middel mod ukrudt, der ikke var farligt for omgivelserne.

Helt naturligt

Produktet består blandt andet af et udtræk af hvidløg og brændenælder. De naturlige ingredienser stopper ukrudtets enzymproduktion, hvilket betyder et farvel til såvel kemikalier i haven som pesticidrester i grundvandet.

Flere forsøgsperioder i samarbejde med Aalborg Kommune har vist, at produktet kan bekæmpe den ellers hårdføre bjørneklo uden problemer, samt andre ukrudtstarter som for eksempel skvalderkål, fuglegræs, kvikgræs og mælkebøtte.

Grønt lys fra Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsen modtog tilbage i 2002 ansøgningen til produktgodkendelsen, men det viste sig at blive en langtrukken affære, da Miljøstyrelsen ikke var vant til at håndterer ansøgninger uden kemikalier.

- Miljøstyrelsen var måske lidt skeptiske i starten, fordi man ikke lige vidste, hvad man skulle stille op med vores biologiske produkt, når man mest var vant til at behandle ansøgninger fra store kemikoncerner, fortæller Lars Ole Wiese.

Facebook
Twitter