Genåbning: Hvad åbner i dag, og hvad skal du vente på?

Der bliver taget hul på første del af genåbningen i dag, hvor også mange elever og studerende igen kan vende tilbage til skolerne.

Har man styr på coronapasset, så kan man blive klippet hos en professionel fra i dag. (Foto: © Bo Amstrup, Scanpix)

Der kommer lidt mere liv i samfundet i dag, når frisører igen kan svinge saksen, tatovører atter kan sætte nålen til huden, og de store elever vender tilbage til skolerne.

Nogle aktiviteter vil kræve fremvisning af et coronapas, der skal stå som bevis for, at ejermanden enten har været været smittet inden for 2-12 uger, er færdigvaccineret eller kan fremvise en negativ coronatest, der ikke er mere end 72 timer gammel.

Herunder kan du danne dig et overblik over, hvad der er ændret fra i dag.

1

De liberale serviceerhverv genåbner

Fra i dag bliver det igen muligt at få lidt farve på kroppen. Enten i et solarie eller måske hos en tatovør? Her er det Tattoo Ole i Nyhavn. (Arkivfoto) (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

I teorien burde folk blive smukkere at se på fra i dag, hvor der igen er mulighed for at gå til frisør, kosmetolog, massør og andet, der hører under de såkaldt liberale serviceerhverv.

Det bliver desuden muligt at tage en tur forbi et solarie, og køreskolerne åbner også igen.

Det gælder dog ikke i kommunerne Ishøj, Brøndby, Halsnæs, Fredensborg og Gladsaxe, der på grund af for høje smittetal først står til at genåbne den 11. april.

2

De store elever vender tilbage

De lidt ældre elever får igen mulighed for at komme i skole. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Elever i 5.-8.-klasse vender fra i dag tilbage i skole på halv tid. Det samme er tilfældet for ikke-afgangselever på ungdomsuddannelserne, hvilket for eksempel dækker over elever i 1.g og 2.g.

Tidligere har de blot haft mulighed for at komme i skole en enkelt dag om ugen - udendørs endda.

Igen er det dog ikke alle kommuner, der kan slå dørene helt op.

Ti af landets kommuner har nemlig så høje incidenstal, at Styrelsen for Patientsikkerhed har påbudt, at de skal lukke skoler, klubber og skolefritidsordninger.

Det drejer sig om Ishøj, Brøndby, Høje-Taastrup, Gladsaxe, Vallensbæk, Halsnæs, Helsingør, Fredensborg og senest Rødovre og Albertslund.

3

Fjernundervisning reduceres

Nogle uddannelser egner sig bedre til fjernundervisning end andre. Er der mange praksiselementer, så er det en vanskelig disciplin at lære det på afstand. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Der er også godt nyt til de studerende, der er afgangsstuderende på uddannelser med mange praksiselementer. De kan nemlig vende tilbage til skolerne på halv tid. Alle øvrige studerende kan også komme tilbage på skolen, men dog kun 20 procent af den normale tid. Tidligere var det ren fjernundervisning.

Fjernundervisning reduceres også på voksenuddannelser, hvor ikke-afgangselever må have 50 procent fremmøde.

På erhvervsuddannnelserne ser det endnu bedre ud for elever i skolepraktik, der nu må møde ind fysisk på skolen 100 procent af tiden. Tidligere var det 50 procent fysisk fremmøde.

4

Hvad åbner senere?

Øllet flyder endnu ikke frit fra hanerne på landets beværtninger. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Allerede næste tirsdag åbner samfundet yderligere, når der efter planen bliver givet grønt lys for, at indkøbscentre, stormagasiner og arkader, der ikke overstiger 15.000 kvadratmeter, kan byde kunder indenfor igen.

Biografer, restauranter, caféer og lignende, der er placeret sådanne steder, kan dog ikke åbne.

21. april kan også de store indkøbscentre åbne, mens der desuden åbnes for udeservering. Museer, kunsthaller og biblioteker åbner også.

6. maj åbnes der for indendørsservering på restauranter og caféer, spillesteder, teatre og biografer. Derudover bliver det også muligt for voksne over 18 år at gå til indendørs sport ved fremvisning af coronapasset.