Generalauditør har for lidt at lave

Der er for få sager for generalauditøren og derfor er fremtiden for forsvarets særlige anklagemyndighed truet.

Forsvarets særlige anklagemyndighed Generalauditoriatet har for lidt at lave og kan derfor undværes. Det konkluderer Gorm Toftegaard Nielsen, professor i strafferet ved Aarhus Universitet, i en analyse, skriver Politiken.

Som militæranklagemyndighed skal auditørerne sørge for, at danske soldater, der overtræder den militære straffelov, bliver retsforfulgt.

Men antallet af store og komplicerede sager er - trods flere spektakulære sager i de seneste år fra især krigen i Afghanistan - ikke voldsomt. I alt blev det til 41 straffesager ved domstolene sidste år, hvoraf langt størstedelen endte med betingede domme for mindre forseelser, skriver Politiken.

Koster syv millioner årligt

Derfor er fremtiden truet for generalauditør Lars Stevnsborg og hans otte ansatte, der til en pris på omkring syv millioner kroner årligt først og fremmest skal lede de i øjeblikket blot 15 underordnede ansatte i Auditørkorpset.

Generalauditøren og hans folk har ifølge professor Gorm Toftegaard Nielsen simpelthen hen for lidt at lave, og deres arbejdsopgaver kan udføres af andre instanser. Hverken professoren eller Lars Stevnsborg selv ønsker at kommentere analysen, der nu skal behandles af partierne bag forsvarsforliget.

Og her tegner der sig et politisk flertal for at lukke Generalauditoriatet og samle de nuværende to enheder af Auditørkorpset i enten Viborg-Karup-området eller København, skriver Politiken.

Minister vil vente med løsning

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke lægge sig fast på en løsning, før sagen er politisk afklaret efter sommerferien.

- Jeg har stor respekt for historiens vingesus og traditionerne, men det er ikke afgørende for mig. Det er soldaternes retssikkerhed, og at vi bruger vores ressourcer fornuftigt, siger Nick Hækkerup til Politiken.

Både Venstre og De Konservative vil til gengæld beholde Generalauditoriatet, der i 354 år har ledet Forsvarets Auditørkorps.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter