- Vi har fundet en måde at ramme alle typer cancer. Hvis det her kommer til at virke, vil man kunne tilbyde behandling til mennesker, hvor der ingen behandling er i dag.
Sådan siger professor Ali Salanti fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet til DR Nyheder.
Sammen med forskere fra University of British Columbia i Canada har hans hold fundet noget, der ligner den hellige gral i medicin: En mulig kur mod kræft.
Dræber 95 procent af alle kræftceller
Opdagelsen skete lidt tilfældigt. Mens forskerne forsøgte at finde en måde at kurere såkaldt 'graviditetsmalaria', som sætter sig på moderkagen hos gravide, fandt de ud af, at malariaproteinet også satte sig fast på kræftceller.
Det gav forskerne den idé at koble et giftstof på et malariaprotein, og så bruge proteinet til at finde frem til kræftceller.
- På den måde virker malariaproteinet som et varmesøgende missil. Det går simpelthen ind og binder sig til kræftvævet, og så slår giftstoffet kræften ihjel, siger Ali Salanti.
Siden har forskerne afprøvet tesen på flere testdyr med forskellige kræfttyper. Og potentialet er ikke til at tage fejl af:
- Vores data fra de sidste par år tyder på, at behandlingen er virksom imod 95 procent af alle cancertyper. Så det er noget, der rammer meget, meget bredt, siger han til DR Nyheder.
Vil skabe en billig kræft-kur
Lykkes det for forskerholdet at udvikle en kræftbehandling, der virker på mennesker, så bliver behandlingen ikke kun forbeholdt de rige landes mest velhavende borgere, lover Ali Salanti.
- Der er jo mange store kommercielle interesser, når man taler om en potentiel almen kur mod cancer. Men vores mål er at lave det her, så det bliver et billigt produkt. Det er vores ønskescenarie.
Han forventer, at forskerne er klar til at afprøve det nye kræftlægemiddel på mennesker indenfor de næste fire år.
Hvis behandlingen virker, vil den ikke kun kunne kurere næsten alle kræfttyper. Den vil også være en effektiv vaccine mod malaria - en sygdom, der dræber et barn hvert eneste minut.
Læs mere om forskningsprojektet her.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1051314921585698