Gennembrud i Hedegaard-sagen: Formodet gerningsmand anholdt

Politiet har efter en lang og delvis hemmelig efterforskning anholdt den formodede gerningsmand til drabsforsøget mod Lars Hedegaard Jensen.

I februar 2013 blev Hedegaard udsat for et attentat i sin opgang. Her blev han overfaldet af en mand i en rød jakke, som Hedegaard troede var et postbud. (Foto: © Louise Damløv, DR)

Politiet har efter en lang og delvis hemmelig efterforskning anholdt den formodede gerningsmand til drabsforsøget mod den islamkritiske forfatter Lars Hedegaard Jensen.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Den mistænkte blev tilbageholdt i udlandet for to dage siden, den 25. april. Københavns Politi har samme dag gennemført ni ransagninger i Københavnsområdet og to i udlandet.

Attentat i 2013

I februar 2013 blev Hedegaard udsat for et attentat i sin opgang. Her blev han overfaldet af en mand i en rød jakke, som Hedegaard troede var et postbud.

Manden skød ifølge Hedegaard en gang, men herefter stod han og fumlede med pistolen. Det endte i håndgemæng mellem de to mænd, og til sidst flygtede manden til fods, har Hedegaard fortalt.

Afhøringer

Københavns Politi siger til DR Nyheder, at man ikke har yderligere kommentarer før et pressemøde søndag kl. 11.00.

Personer, der har forbindelse til den mistænkte, er ligeledes blevet afhørt. Det er ifølge politiet sket for at sikre beviser og forklaringer.

- Det skal understreges, at ingen af disse personer er mistænkt i sagen, ligesom der ikke foreligger mistanke om, at drabsforsøget er gennemført af mere end én person, siger ledende politiinspektør Jørgen Skov, leder af Efterforskningsenheden, Københavns Politi.

En mand forklædt som postbud forsøgte at skyde Trykkefrihedsselskabets daværende formand, Lars Hedegaard på hans bopæl på Frederiksberg. (Foto: © Claus Bech, Scanpix Denmark)

Københavns Politi har med støtte fra Politiets Efterretningstjeneste i nogle måneder fulgt den mistænktes færden i al hemmelighed, og det har ført frem til anholdelsen og ransagningerne.

Lars Hedegaard er kendt for sine antiislamistiske holdninger. Han er historiker, journalist og forfatter. Han er en en flittig deltager i debatten om ytringsfrihed, og har været formand for Trykkefrihedsselskabet siden 2004, men stoppede som formand tidligere i år.