Gennemsigtig væske kan skræmme indbrudstyvene væk

Et Sønderborg-forsøg med DNA-mærkning er faldet positivt ud. Antallet af indbrud er halveret.

Måske ville denne indbrudstyv have holdt fingrene for sig selv, hvis han vidste, at værdierne i huset var DNA-mærket. (Foto: Lars Rievers © Scanpix)

En halvering af indbrudsraten. Og lidt til.

Det er resultatet af et forsøg med DNA-mærkning, som forsikringsselskabet Tryg har foretaget i et område i Sønderborg. 90 husstande har over knap et år deltaget i forsøget med at smøre en gennemsigtig, unik væske på husets værdigenstande.

Med den såkaldte DNA-mærkning kan genstandene spores tilbage til ejermanden, hvis de skulle komme i forkerte hænder. Potentielle indbrudstyve er blevet informeret om mærkningen i ejendommens vinduer, og det har altså været med til at holde dem fra at bryde vinduer eller døre op.

Mere præcist er indbrudsraten faldet med 53 procent i forsøgsområdet i forhold til året før, mens faldet "kun" har været på 26 procent i resten af kommunen. Det positive resultat får forebyggelseschef i Tryg til at tale varmt for en udbredelse af metoden.

- Hvis det kan skaleres op og bruges i mange andre husstande, så er det meget positivt, siger hun.

Christian Østergaard, specialkonsulent i Syd- og Sønderjyllands Politi, mener, at DNA-mærkningen og muligheden for at spore værdierne tilbage til ejeren ikke blot er med til at afskrække indbrudstyvene, men også aftagerne af hælervarerne.

- Det bliver sværere at komme af med tingene, da de, der er klar til at købe stjålne effekter, bliver nødt til at tænke sig lidt bedre om, siger specialkonsulenten.

Magasinet Penge ser i aften nærmere på, hvad du kan gøre for at sikre dig bedst mod indbrudstyve, 21.55 på DR1.

Læs også

  1. Sådan undgår du at blive hæler