Gerningsmanden var kendt af PET

Identiteten på den formodede gerningsmand bag lørdagens terrorangreb er fastlagt, men det er for tidligt at gå ud med den, oplyser politiet.

Chef for Politiets Efterretningstjeneste Jens Madsen ved pressemøde om lørdagens terrorangreb. (© DR)

Identiteten på den formodede gerningsmand bag lørdagens skyderier er nu fastslået. Det oplyser politiet i København og Politiets Efterretningstjeneste (PET) ved et pressemøde.- Vi har fastslået gerningsmandens identitet, siger politidirektør i København Thorkild Fogde.Samtidig oplyser politiet, at de har fået skabt et godt indblik i mandens færden på dagen for skyderierne, og at et muligt gerningsvåben er fundet, men at det endnu er for tidligt at gå ud med hans identitet.Politiet afviser samtidig at kommentere oplysninger om, at en mand søndag skulle være blevet anholdt i det område på ydre Østerbro, hvor den formodede flugtbil blev fundet.Ikke kendskab til medskyldigeDen mistænkte blev skudt og dræbt af politiet klokken 04.50 i det københavnske nordvestkvarter.Ved pressemødet fortæller politidirektør Jørgen Skov, at politiet endnu ikke har kendskab til eventuelle medgerningsmænd.

- Der er ikke noget i vores efterforskning, der tyder på, at han har været sammen med andre, siger han.Mistænkt kendt af PETPET-chef Jens Madsen oplyser, at angrebet er et udtryk for, at terrortruslen rettet mod Danmark og mod danske mål i udlandet er alvorlig. Han fortæller desuden, at den formodede gerningsmand er kendt af myndghederne på forhånd.- Det er en person, vi kendte i forvejen, så det korte svar er ja. Han var på PETs radar, siger Jens Madsen.

Han oplyser også, at PET ikke har kendskab til, at manden skulle have opholdt sig i konfliktzoner i Syrien eller Irak.- Fra PETs side kan vi ikke sige noget fast omkring motivet, men vi arbejder med, at vedkommende kan have været inspireret af de hændelser, der skete ved Charlie Hebdo i Paris, siger han.To angreb lørdag med to dødeEn person blev dræbt lørdag eftermiddag ved skyderiet mod Krudttønden på Østerbro i København. Her skulle Muhammedtegneren Lars Vilks deltage, og der er en formodning om, at skyderiet kan have været et attentatforsøg mod ham.To livvagter fra Politiets Efterretningstjeneste og en betjent blev såret.

Natten til søndag lidt efter klokken 01 blev der så skudt ved synagogen i Krystalgade i indre København. Her blev en mand dræbt og to betjente såret.Politiet ransager i KøbenhavnEfter skyderiet ved Krudttønden stak den formodede gerningsmand af i en flugtbil, som senere blev fundet på Borgervænget på Østerbro. Herefter ringede han efter en taxa, der satte ham af i Mjølnerparken på Nørrebro.Her gennemførte politiet søndag morgen og formiddag ransagninger i flere lejligheder.

- Mjølnerparken er det sted, hvor taxaen sætter vores formodede gerningsmand af, siger ledende politiinspektør Jørgen Skov for at forklare, hvorfor politiet har været massivt til stede i det københavnske boligområde.Han fortæller også, at politiet søndagen igennem er fortsat med at indhente videoovervågning for at få klarlagt den formodede gerningsmands færden. Samtidig vil politiet foretage flere ransagninger i København.

Politiet fortsætter også med at lave tekniske undersøgelser for at finde spor, der kan slå endeligt fast, at den dræbte reelt var gerningsmanden, som man kraftigt formoder.

Facebook
Twitter