Gert har ventet halvandet år på operation: 'Kræftpatienter kommer selvfølgelig først, men jeg savner også at få mit liv tilbage'

Gert Lyksborg er en af de patienter, der ifølge læger har måttet vente ekstra længe, fordi der er så stort fokus på kræft.

Gert Lyksborg har ventet i over halvandet år på at få lagt sin stomi tilbage, så han igen kan gå normalt på toilettet.

For en pensioneret økonomikonsulent som Gert Lyksborg er det et simpelt, men trist regnestykke:

Siden han fik den første dato for at få opereret sin stomi tilbage, har han skiftet cirka 1.800 stomiposer fra lukningen på maven.

Datoen var den 5. maj sidste år, og når han cirka tre gange om dagen skifter sin stomi, løber tallet op. Og hver eneste gang, han skifter stomien, føler han sig generet og hæmmet.

- Jeg venter og har ventet i rigtig lang tid. Og hver gang jeg kontakter hospitalet, får jeg at vide, at jeg står på ventelisten, men der desværre ikke er udsigter til operation. Det er en nedslående besked, og så går der lige 1-2 dage, før jeg er ovenpå igen, fortæller Gert Lyksborg.

Siden han fik den første dato for at få fjernet sin stomi på Hvidovre Hospital er operationen blevet udskudt. Vel at mærke uden, at han har fået en ny operationsdato.

Ifølge formand for Dansk Kirurgisk Selskab, overlæge Jens Hillingsø, er det netop patienter, der skal have lagt stomi tilbage, der må vente længere, fordi fokus er så markant på behandlingen af patienter med kræft i et presset hospitalsvæsen.

Stomipatienterne har nemlig ikke en akut eller livstruende sygdom eller kan blive behandlet på privathospital, og derfor venter de ofte i mange måneder og nogle gange år på deres behandling, fastslår Jens Hillingsø over for DR.

Savner den gamle Gert

Gert Lyksborg fik stomi i april 2021, fordi han fik konstateret betændelse i sin tyktarm, men stomien gav problemer med den spiserørsbrok, han også lider af.

Derfor besluttede lægerne på Hvidovre Hospital i december 2021, at stomien godt kunne lægges tilbage, så han igen kunne have normal afføring.

Men på grund af mangel på sengepladser blev første tid til operation lagt et halvt år ude i fremtiden - den 5. maj 2022.

- Men stomien har jeg stadig, så jeg ser frem til, at den bliver tilbagelagt, så jeg kan få den gamle Gert tilbage igen. Så jeg kan blive glad og få min dagligdag tilbage og ikke hænge i en klokkestreng, siger han.

Stomien bliver ofte fyldt om morgenen, så Gert Lyksborg tager sjældent ud af huset før efter frokost. Han bryder sig ikke om at være væk fra huset, mens posen bliver fyldt og skal skiftes.

- Jeg lurer altid på, hvor toiletterne er henne, når jeg er ude.

Gert Lyksborg skifter sin stomi cirka tre gange om dagen.

Føler sig stavnsbundet i egen krop

Han har forsøgt at blive opereret på andre hospitaler i Danmark, men alle steder melder om samme, lange ventetid.

Muligheden for at blive opereret i udlandet er også undersøgt, men da han fandt ud af, at han selv skulle kontakte hospitalerne, sørge for transport og lægge ud for operationen, kunne han ikke overskue det.

Og da han ikke kan blive henvist til et privathospital, da de ikke laver den slags operationer, er hans eneste mulighed at vente.

- Jeg føler mig stavnsbundet i min egen krop. Jeg kan ikke komme ud af det.

På en måde har han accepteret den lange ventetid, fordi han godt ved, at der er kræftpatienter og andre med mere livstruende sygdomme, der står foran ham i køen.

Alligevel bliver han nu glad, når kirurgerne råber op.

- Kræftpatienter kommer selvfølgelig først, hvis det er livsnødvendigt, men jeg synes, det er dejligt, når nogen råber vagt i gevær. For der er også andre som mig, der savner at få deres liv tilbage, siger Gert Lyksborg.