Ghazala søgte tilflugt i folkekirken

Ghazala Khan og hendes kæreste søgte tilflugt i en sognekirke i Middelfart, få dage før hun blev dræbt af sin egen storebror i september forrige år. I kirken kunne man dog ikke gøre andet end at henvise dem til et motel.

Politiets teknikere undersøger stedet foran banegården i Slagelse, hvor Ghazala Khan blev dræbt på åben gade. (Foto: Morten Bøgh © Scanpix)

af Helle Sønderby og Claus Buhr

Ghazala Khan og hendes kæreste søgte tilflugt og hjælp i en sognekirke i Middelfart, få dage før hun blev dræbt af sin egen storebror i Slagelse den 23. september forrige år.

- Jeg opdagede dem, fordi jeg var ved at gøre rent oppe ved orglet ved 15.30-tiden den dag. De lå på en bænk i kirken og sov. Jeg skulle alligevel ned i kirken efter en støvsuger, og jeg bad dem pænt om at tage fødderne ned fra bænken.

Det fortæller en af kirkens medarbejdere om sit møde med Ghazala Khan og hendes kommende mand, som opsøgte Sankt Nikolai Kirke i Middelfart den 20. september 2005.

De nye oplysninger stammer fra to DR-journalister, som har skrevet bogen "Bror, hvad er det du gør?" om familiens nådesløse jagt og drab på den 18-årige pige.

Vend tilbage

Kirkens kordegn Lars Brønserud fortæller, at Ghazala Khan og hendes mand bad om lov til at overnatte i kirken om natten, fordi de ikke havde nogen penge.

- Men det havde jeg ikke beføjelse til, og desuden skal der sættes alarm på, så jeg henviste dem til et motel i nærheden, som var det billigste sted, jeg kunne komme i tanke om, siger den medarbejder, som var på arbejde.

Men inden Ghazala Khan og hendes forbudte kæreste forlod kirken igen, bad de om at blive viet.

- Jeg sagde, de kunne henvende sig på kommunen, som stadig havde åben. De sagde, at de havde været dér, og de ville giftes, fordi hendes familie ledte efter dem. Jeg bad dem om at vende tilbage næste dag, da der ikke var nogle ansatte tilbage i kirken andre end mig, og at jeg desværre ikke kunne hjælpe dem på andre måder, end at bede dem vende tilbage.

Havde ingen penge

På opfordring fra kirkens medarbejder opsøgte Ghazala Khan og hendes kommende mand det nærliggende Motel Lillebælt, hvor de overnattede i en enkeltseng i det billigste værelse, receptionisten kunne tilbyde.

Dagen efter blev de gift på det lokale rådhus.

Men de nåede kun at være gift i 48 timer, inden de blev indhentet af Ghazalas storebror, som dræbte sin søster ved højlys dag med to skud fra en Smith&Wesson.

De nye oplysninger i sagen bekræfter, at Ghazala Khan og hendes kæreste ikke havde nogen penge, da de begyndte deres desperate flugt tværs gennem Danmark.

På det tidspunkt havde Ghazalas familie jagtet dem i 15 dage overalt i hovedstaden, og det forbudte kærestepar så ingen anden udvej end at flygte ud af København.

Jaget på grund af pengene

I den ankesag, som netop nu bliver behandlet i Højesteret, forsøgte en af Ghazalas onkler, som er dømt for drabet på niecen og drabsforsøget på hendes mand ellers at forkare sine handlinger med, at Ghazala havde stjålet 50.000 kroner fra familien, inden hun forsvandt fra hjemmet på Amager.

Derfor jagtede familien hende over hele København, og derfor flygtede hun og kæresten til Middelfart, hvor de håbede på at begynde en ny tilværelse sammen.

Kirkens medarbejdere beskriver kæresteparret som "meget bange" og håbede på, at de ville vende tilbage næste dag. Men kun få dage efter at de søgte tilflugt i Sankt Nikolai Kirke lykkedes det familien at indkredse den bortløbne pige og hendes ægtemand på banegårdspladsen i Slagelse.

Her blev Ghazala dræbt på åben gade af sin egen bror, mens ægtemanden mikrakuløst slap med livet i behold.

Æresdrabet på Ghazala Khan førte i sommer til den hidtil hårdeste dom for æresdrab nogensinde. I alt ni familiemedlemmer og venner blev dømt for drabet på Ghazala Khan og drabsforsøget på hendes mand. Den 58-årige far fik livstid og de øvrige otte dømte - blandt andre Ghazalas bror, to onkler og en tante, fik tilsammen over 100 års fængsel.

I morgen, onsdag, afgør Højesteret ankesagen om strafudmålingen for de dømte, som alle har krævet af få nedsat straffene.

Facebook
Twitter