Ghita Nørby har været dansk diva i over 60 år

Fra ung pige med smilehuller og perlelatter til stærke kvindeportrætter. Ghita Nørby har i over 60 år været med i utallige opsætninger på teater og i over 100 film. Hun var en klar vinder i film/scene-kategorien.

Ghita Nørby er et ikon. Hun har bevæget sig fra lystspil, over store teaterroller til film, hvor hun endnu – i en alder af 80 – stadig har overskud til at deltage i store produktioner som for eksempel ”Stille Hjerte” af Bille August, der havde premiere sidste efterår.

Maria Månson er vært i Filmselskabet på DRK, og hun tøver ikke med at kalde Ghita Nørby for imponerende.

- Som skuespiller har Ghita imponeret ved at bevæge sig sømløst mellem de store dramatiske roller på Kongelige Teater til det folkelige som for eksempel hendes rolle som Ruth i 80’er børneklassikeren ”Ude på Noget”. Og det er sådan danskerne kan møde Ghita: Både i finkulturen og i massemedierne, siger Maria Månson.

- Hun er et ikon indenfor dansk film og teater – en diva i ordets bogstaveligste forstand.

Dominerende mor

Allerede som barn vidste Ghita Nørby, at hun ville være skuespiller. Men hun blev opdraget til at være den søde og pæne pige, som hendes mor ønskede sig.

Moren var meget dominerende, og til langt ind i sit voksne liv levede Ghita Nørby med sin mors strenge blik i nakken. Hun så verden gennem morens øjne og mente det samme som moren. I et interview i Politiken i 2009 sagde hun om sin mor:

- Jeg brød mig ikke om hende… Det må man jo ikke sige. Men vi var simpelthen ikke i familie med hinanden. 

- Først da hun fyldte 50 år, havde Ghita Nørby fået nok og trak sig fra sin mors billigelse.

- Det var sådan en befrielse, sagde hun til Politiken.

Moren døde i 2002, og Ghita Nørby har en gipsbuste af hende stående i sit skur.

De store kvindeportrætter

Hun blev uddannet ved Det Kongelige Teaters Elevskole i 1954-1956. Sideløbende med optræden på teateret, fik hun også roller i film og på tv.

De relativt ukomplicerede roller som sød ung kvinde i for eksempel ”Baronessen fra Benzintanken” i 1960 og ”Vagabonderne fra Bakkegården” i 1959 blev senere afløst af stærke kvindeportrætter.

Hun spillede for eksempel Celimene i ”Misantropen” og det store folkelige gennembrud kom, da hun portrætterede Mads Skjerns hustru, Ingeborg Skjern, i Matador.

- De seneste år har vi set rigtig meget til hende. Hun har været aktuel i flere af de store danske filmsucceser såsom Bille Augusts ”Stille Hjerte”, og snart kan vi se hende i Michael Noers drama ”Nøgle Hus Spejl”. Men hun har også fundet imponerende tid og overskud til at være med i internationale produktioner som den biografaktuelle Argentinske film ’Jauja’, hvor hun spiller en slags skæbnegudinde, siger Maria Månson fra Filmselskabet.

Aktiv dødshjælp

”Stille hjerte” handler om aktiv dødshjælp. I forbindelse med premieren på filmen sagde Ghita Nørby til DR:

- Jeg har dyb respekt for, når mennesker ikke vil mere, men jeg tror bare, at de mennesker er gået et sted hen for at kunne handle på den måde. Og det er et sted, hvor jeg aldrig har været. Jeg kunne ikke tage livet af mig selv.

Hun har modtaget flere Bodil- og Robert-priser. I 2012 fik hun en Æres-Bodil. Om begrundelsen for en Æres-Bodil skrev Filmmedarbejderforeningen i en pressemeddelse:

"Ghita Nørby er ikke alene den kvinde i Danmarkshistorien, der har været med i flest spillefilm. Tallet nærmer sig stærkt de magiske 100. Hun har også været med i nogle af de bedste gennem en periode, der strækker sig over hele 55 år – indtil videre vel at mærke! Det talent og den livsduelighed i et omskifteligt fag vil vi gerne hylde fra Filmmedarbejderforeningens side". 

Maria Månson siger:

- I mere end 60 år har Ghita været her og der og alle vegne – uanset om der er tale om dramatik, tv eller film. Hvor mange danske skuespillere kan prale af det?, siger Maria Månson.