Gider ikke mere rugbrød

Det er julefrokostdag i dag med masser af rugbrød på bordene, men til daglig er rugbrødet på vej ud - undtagen på gourmet-restauranter.

Det er julefrokostdag i dag med masser af rugbrød på bordene, men til daglig er rugbrødet på vej ud - undtagen på gourmet-restauranter. (© Colorbox.com)

For 20 år siden spiste vi 3 skiver rugbrød om dagen, i dag er det 1½, og nedturen for rugbrødet fortsætter.

Forbruget af rugbrød er halveret, og nedgangen fortsætter. Det viser tal for det totale rugbrødssalg i år, som DR har fået forelagt.

Udviklingen bekymrer ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring og husholdningsvidenskab på Professionshøjskolen Metropol:

- Jeg er bange for, at den klassiske madpakke forsvinder, især bandt håndværkere og andre, der arbejder "i marken". Jeg er bekymret for, at tankstationen vinder med en hapsdog eller en pizza nede fra grillen.

Hans bekymring gælder sundheden:

- Vi får mindre fuldkorn, færre fibre og mere fedt, hvis vi skifter rugbrødet ud med pizza og hapsdogs.

Kan forebygge sygdomme

Hveranden dansker har problemer med fordøjelsen, det kan rugbrød bedre hjælpe på end hvidt brød:

- Rugbrødet fylder også mere i maven, så du bliver ikke så hurtig sulten igen, og man fristes derfor ikke så let af usunde og fedtholdige madvarer.

- Hvis du spiser en sund og varieret kost herunder en del rugbrød, er det med til at forebygge hjerte- kredsløbssygdomme, særligt når vi taler mave- og tarmkræft. Vi ved også, at sukkersyge og fedme kan forebygges gennem grov og fiberrig kost.

Fuldkorn i bollerne

En af Danmarks største brødproducenter, Schulstad, er begyndt at tilsætte fuldkorn til de populære lyse brød. Og produkterne går som varmt brød, fortæller administrende direktør Carsten Thomsen:

- Vi arbejder meget på, at bl.a. boller, franskbrød, sandwichbrød og toast indeholder en højere andel af fuldkorn i forhold til det traditionelle rene hvedemel. Det er helt tydeligt, at forbrugerne sætter pris på en højere andel af fuldkorn i brødene.

Gammel madpakke

Danmarks ældste madpakke er fra 1886. Den blev fundet bag et skab på Rosenborg Slot og bestod af to skiver rugbrød klappet sammen med en klat margarine.

Senere generationer er også vokset op på en kost bestående af store mængder rugbrød, fortæller museumsinspektør Lykke Pedersen fra Nationalmuseet:

- Vi fik et brev fra en kvinde, som var vokset op på et børnehjem og havde fået så meget øllebrød, at hun den dag i dag ikke kunne døje synet!

Nationalmuseet beder på en ny hjemmeside danskerne om at fortælle om deres forhold til den tidligere nationalspise. Brødbanken er del af et nordisk samarbejde, hvor 40-50 museer vil dokumentere samtiden udfra temaet brød.

Selv om rugbrødet er på vej ud af den danske hverdagsmad, står den på menuen hos dyrkerne af Ny Nordisk Mad:

- På den verdensberømte danske restaurant Noma serverer de øllebrød som en gastronomisk dessert med ristede rugkerner. Så øllebrøden har foretaget en rejse fra fattigføde til den højere gastronomi. Det er jo lidt sjovt, og sådan noget vi gerne vil høre om i vores brødbank, fortæller museumsinspektør Lykke Pedersen.

Facebook
Twitter