Gift ved første blik: Sådan sikrer parrene deres værdier

De fire mænd og fire kvinder har sikret sig, hvis de bliver skilt efter de fem uger er gået.

Deltagerne i 'Gift ved første blik' har sikret sig med juridiske aftaler, så det, som hver enkelt medbringer i ægteskabet, tager de også med ud, hvis de bliver skilt. (© (c) DR)

Når du bliver gift, får du og din mand eller kone automatisk fælleseje.

Fællesejet omfatter ikke kun det, som I havde hver for sig, da I blev gift.

Det omfatter også alt, hvad I får eller køber i løbet af ægteskabet, uanset om det er gevinster, arv eller opsparing.

Hvis du ikke vil have fælleseje, skal der laves en ægtepagt, hvor I selv bestemmer, hvem der skal have hvad, hvis ægteskabet går i stykker.

Det gælder også for de otte 'Gift ved første blik'-deltagere, der inden deres ægteskaber har lavet juridiske aftaler, som tager højde for arveforhold og skilsmisser.

Her er hovedpunkterne i de juridiske dokumenter i programmet:

  • Det er et juridisk gyldigt ægteskab.

  • Ægteskabet kan opløses ved skilsmisse, enten ved direkte skilsmisse, når parterne er enige om skilsmisse, eller efter en forudgående separation.

  • Der indgås en ægtepagt, som sikrer, at alt, hvad de medvirkende indfører og erhverver i ægteskabet, tager de respektive også med ud igen i tilfælde af skilsmisse.

  • Der gives arveafkald, som er indarbejdet i ægtepagten.

  • Parterne hæfter ikke for hinandens gæld.

Mange tænker ofte på skilsmisser i USA, når de hører om ægtepagter, hvor der kan være stor penge i at gifte sig med en rig mand eller kvinde for senere at blive skilt hurtigst muligt.

Ægtepagten skal forbi retten

Herhjemme er hovedreglen, at når to mennesker gifter sig, er der fælleseje i ægteskabet. Det vil sige, at hvis parterne - ikke inden ægteskabet - laver en ægtepagt, så skal alt, hvad de ejer, deles i forbindelse med en skilsmisse.

Ægtepagter skal være tinglyst for at have gyldighed. Tinglysningen foregår i Tinglysningsretten i Hobro, hvor retten sidste år tinglyste 8.648 ægtepagter. Det er et par hundrede færre end i 2015, men stadig omkring de knap 10.000 ægtepagter, som bliver tinglyst hvert år.

Retten tinglyser i snit mellem 600 og 700 ægtepagter hver måneden, siger Søren Sørup Hansen, retspræsident til dr.dk:

- Tallene er altid noget højere, når medierne har omtalt ægtepagter og testamenter, men efter et par måneder dykker tallet til det normale niveau.

Gift ved første blik

  • DR1 sender andet afsnit i fjerde sæson af 'Gift ved første blik' i aften klokken 20:45.

  • I programmet siger otte singler ja til at gifte sig med hinanden, selvom de aldrig har mødt hinanden før. Målet med det arrangerede ægteskab er at finde kærligheden.

  • I fem uger skal ægteparrene leve sammen som mand og kone. Herefter skal de afgøre, om de vil forblive sammen, eller om de vil lade sig skille.

  • Efter tre sæsoner af 'Gift ved første blik' har to par valgt at fortsætte ægteskabet.