I første halvdel af 2017 har Danmark importeret flere hundrede ton æg fra to lande, der lige nu er ramt af en omfattende æggeskandale. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Og det er vel at mærke flere hundrede ton hver måned.
Det giftige insektmiddel fipronil, der normalt bliver brugt til at bekæmpe lus og mider hos hunde og katte, er fundet i æg fra hollandske og belgiske besætninger, og skandalen har nu også ramt Danmark.
Men selvom mange ton æggeprodukter fra de to lande i de seneste måneder er kørt over grænsen til Danmark, så er der ikke umiddelbar grund til bekymring. Det vurderer Max Hansen, der er seniorrådgiver ved afdeling for Risikovurdering og Ernæring hos DTU Fødevareinstituttet.
- Det er selvfølgelig mange æg, når man ser på det, men vi er også 5,6 millioner mennesker i landet til at fordele dem blandt, siger han.
Ifølge seniorrådgiveren skal der samtidig meget af det skadelige stof til, før det bliver farligt for mennesker.
- Stoffet er ret giftigt, og vi kan ikke tåle ret meget af det, men der er heller ikke fundet så store mængder i de her æg, siger han.
Tyske myndigheder advarer
Ifølge de tyske fødevaremyndigheder så er stoffet skadeligt for børn, hvis de spiser det i for store mængder. Det tyske Bundesinstitut für Risikobewertung oplyser, at et barn på 16,5 kilo kun kan spise 1,7 af de forgiftede æg indenfor et døgn, uden at blive syg af dem.
Gravide særligt udsat
I går advarede Fødevarestyrelsen om, at stoffet fipronil efter lang tids påvirkning kan give symptomer som kvalme, mavesmerter, svimmelhed og opkast. Efter meget lang tids påvirkning kan der opstå lever- og nyreskader.
Men på den korte bane er det især en bekymring, at gravide kan risikere at give stoffet videre til ufødte børn, fortæller Max Hansen.
- Det er et pesticid, der påvirker opbygningen af vores centralnervesystem, så hvis man er gravid, skal man passe på, at man ikke får alt for meget af det.
Selvom stoffet er farligt, så skal der dog langt mere end de doser, som indtil videre er fundet i æggene, til, før det kommer så vidt, fortæller seniorrådgiveren.
- Det kan i værste fald skade udviklingen af centralnervesystemet hos fostre, men der skal man have rigtig meget af det, siger han.
Stof forsvinder ikke ved varme
Fordi stoffet fipronil er et kemisk stof, så forsvinder faren fra stoffet ikke ved at varmebehandle ægget. Det betyder, at æg, som er brugt i produktionen af andre færdigvarer, stadig kan være farlige at indtage.
- Varmebehandling hjælper typisk ikke på kemiske stoffer. Det betyder, at der også vil kunne være fipronil i eksempelvis brød og kager, siger Max Hansen.
Det er også alarmerende, at skandalen kan vise sig at strække sig flere måneder tilbage i tiden, uden at de to lande informerede andre EU-lande om fundet af giftstoffet i de mange hønsebesætninger.
- Det er meget, at det er fundet på 250 besætninger, og det er overraskende, at det har fundet sted i så lang tid, siger Max Hansen.
Han understreger, at der på nuværende tidspunkt ikke er fundet alarmerende doser i de laboratorieprøver, som han har set, men at det kan ændre sig i takt med, at nye prøver bliver analyseret.
- Det kan ikke udelukkes, at man finder nogle målinger, der er meget højere. For den her vurdering bygger på de data, vi har nu, siger Max Hansen.
DEN EUROPÆISKE ÆGGESKANDALE
- •
I midten af juli kom det frem, at belgiske myndigheder havde fundet æg, der indeholdt det giftige insektmiddel fipronil. Midlet kan skade mennesker.
- •
Siden da har skandalen rullet, og EU holder tæt øje med sagen – blandt andet fordi det forlyder, at problemet var kendt, uden at EU og EU’s medlemslande blev advaret.
- •
Millioner af æg er nu trukket tilbage fra butikker i Belgien, Holland og Tyskland, ligesom Storbritannien, Frankrig, Sverige og Schweiz kan have modtaget forurenede æg.
- •
Omkring 250 hollandske og belgiske besætninger er blokeret for handel med æg.Kilder: The Guardian og Reuters