Giftlinjen advarer om svampejagt: Start i køledisken

Flere og flere går i skoven efter svampe, og det giver flere forgiftninger.

Arkivfoto af en familie på svampejagt. Kantareller og rørhatte er de sikreste valg i skovbunden. Andre svampetyper skal man helst øve sig på hjemmefra for at være sikre på, lyder det fra Giftlinjen. (Foto: Nikolai Linares)

Efteråret er over os. Vejret bliver koldere og vådere, og svampene pibler op af skovbunden.

Lige nu er det højsæson for svampe, og det tegner til at blive et rigtig godt svampeår.

Men der er en risiko forbundet med at gå på jagt i naturens spisekammer, og hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital har man allerede registreret de først alvorlige forgiftninger.

Overlæge Niels Ebbehøj fortæller, at svampe-opkald fylder mere og mere hos Giftlinjen.

- Antallet stiger stille og roligt år for år, men det veksler selvfølgelig efter, hvor god en svampesæson det er. Sidste år var rekord med mellem 700 og 800 henvendelser.

De fem livsfarlige

Hvis du spiser en giftig svamp vil du opleve at få kvalme og diarré. Hvis du kun har spist ganske lidt, vil symptomerne fortage sig, men har du spist en større mængde eller et måltid, kan forgiftningen lede til lever- eller nyreskader.

Den største fejl blandt amatørsamlere er, at man forveksler en giftig svamp med en ugiftig, fortæller Niels Ebbehøj.

- Nogle gange kan det være svært at kende forskel. For der kan være små forskelle på svampene, som man måske ikke lige har blik for, hvis ikke man er vant til det, siger han.

Det er især børn og udlændinge, der kommer til at spise de giftige svampe, er overlægens erfaring.

- Det er udlændinge, som enten er her som turister eller som indvandrere, der forveksler vores fluesvampe med gode spisesvampe hjemmefra. Men der er også etniske danskere, der kommer i livsfare ind imellem, fordi der er gået noget galt i deres identifikation af svampene.

Det er især fem svampe, der kan give forgiftninger ifølge Giftlinjen. Se dem her:

  • Hvid fluesvamp er dødeligt giftig og ret almindelig. Den vokser på tørvebund nær træer - især birk, eg og nåletræer - mellem august og oktober. Hatten er 5-10 centimeter og stokken 7-12. Både hat, lameller og stok er snehvide. (Foto: Karsten Schnack)
  • Grøn fluesvamp er dødeligt giftig og forholdsvis almindelig fra august til oktober. Den vokser nær træer, især løvtræer mellem august og oktober. Den er en smule mindre en hvid fluesvamp, og hatten er fra gul til olivengrøn, mens lamellerne er hvide. (Foto: Ole Gabrielsen © Ole Gabrielsen)
  • Almindelig stenmorkel findes i nåleskove i foråret (marts-maj). Hatten er brun og kan ligne en hjerne. Hele svampen er hul og kan ligne andre morkler. (Foto: Gerth Hansen)
  • Randbæltet hjelmhat vokser på nåletræsstubbe fra august til oktober og er sjælden. Hatten er 2-5 cm og brun, mens stokken 3-6 cm.
  • Puklet giftslørhat er sjælden. Den vokser både sommer og efterår i nåleskove. Hat, stok og lameller er brune.
1 / 5

Lægens gode råd

Overlæge Niels Ebbehøj har en række gode råd, du kan følge, hvis du vil være sikker på at undgå forgiftninger.

Først og fremmest kræver det øvelse at kunne identificere de svampe, der står i skovbunden.

- Det første sted, man kan gå hen og plukke svampe, det er i Brugsens køledisk, siger Niels Ebbesen og tilføjer:

- Og så lige så stille bliver man mere fortrolig med dem, og så kan man udvide sit repertoire.

Når du er klar til at prøve kræfter med selv at plukke svampe, så start med nogle af de nemme.

- Tag kantareller som nummer et og rørhatte som nummer to, så kan det ikke gå helt galt. Hvis man vover sig ud i nogle af lamelsvampene, så anbefaler jeg et kursus.

Og hvis det alligevel går helt galt, og du oplever symptomer på forgiftning - diarré og opkastning - så ring til Giftlinjen. Og lad være med at smide det giftige svampemåltid ud, opfordrer Niels Ebbesen.

- Hvis man går til lægen efter at være blevet syg, så tag resten af måltidet og svamperesterne med. Har du allerede smidt det ud, så tøm skraldespanden og tag den med ind.

Rettelse: Det fremgik tidligere i artiklen, at snehvid fluesvamp er sjælden. Den dødeligt giftige svamp er derimod ret udbredt, og det er nu rettet i artiklen.