Gigant-byggeri oveni en af Danmarks vigtigste drikkevandsboringer: Skaber frygt for forurenet drikkevand

Byggeriet er en del af Energiø Bornholm, der skal forsyne Danmark med grøn strøm.

Området er vigtigt, fordi det en kilde til meget rent vand, og fordi vandet nemt kan sendes ud til de mange københavnske kunder derfra. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Der er fuld gang i processen med at opføre en transformerstation, som kan omdanne grøn energi fra vindmøller i Østersøen til strøm i sjællandske stikkontakter.

Efter planen skal byggeriet placeres ved Solhøj Kildeplads i Taastrup - lige ved et af de område, hvor der bliver hevet mest drikkevand op af undergrunden i hele Danmark.

Den udsigt bekymrer Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, som står for at hente grundvandet op fra området.

Det fremgår af et nyt høringssvar til det store byggeprojekt.

HOFOR frygter, at transformerstationen kan komme til at forurene grundvandet med olie og andre kemikalier, eller at der i værste fald skulle ske en stor ulykke som for eksempel en brand.

Vigtig drikkevands-kilde

Det er det statslige selskab Energinet, der står for den danske energi-infrastruktur, som har foreslået at bygge anlægget tæt på Solhøj Kildeplads mellem Høje-Taastrup og Ishøj Kommune.

Hvis man spørger HOFOR, kunne Energinet ikke have valgt en dårligere placering til stationen.

HOFOR hiver nemlig grundvand op til at dække 135.000 menneskers vandforbrug ved Solhøj Kildeplads alene.

Det gør det til et vigtigt område.

- Derfor synes vi, man skal være helt sikker på, at man ikke introducerer forureningsfare i området, siger områdechef i HOFOR Anne Scherfig.

Bjarne Strobel, lektor i miljøvidenskab på Københavns Universitet, beskriver området omkring Solhøj Kildeplads som "meget produktivt" til at producere "højkvalitets drikkevand".

Derfor er det ifølge lektoren strengt nødvendigt at passe godt på jorden.

Men ikke nok med at Solhøj forsyner mange mennesker med rent vand. Det er også meget sårbart for forurening, fordi der kun er et tyndt lag af den beskyttende og filtrerende lerjord, forklarer lektoren.

- Der er ikke meget reaktionstid, hvis man har et uheld. Så er forureningen meget hurtigt nede, og det kan være næsten umuligt at få det stoppet i tide - og så har man ødelagt grundvandsmagasinet, siger Bjarne Strobel.

En sikker transformator

Energinet forstår frygten for, at hovedstadens største drikkevandsområde skulle blive ramt af forurening, når man lever af at sælge rent vand, som HOFOR gør.

Transformerstationer eller højspændingsanlæg har da også traditionelt set været kilde til forurening, siger Tove Stockmarr, der er seniorkonsulent hos Energinets afdeling for miljøvurdering.

Men der er ikke noget at være bange for længere, mener seniorkonsulenten.

Transformerstationer bliver bygget anderledes i dag end for bare 20 år siden, forklarer Tove Stockmarr.

- I dag indretter man stationerne, så der ikke sker spild af nogen som helst miljøfremmede stoffer i området. Man bruger heller ikke pesticider og indkapsler komponenterne inde i tætte kar og bygninger, så der ikke er noget, der slipper ud.

Desuden er det tæt på utænkeligt - men ikke helt umuligt - at sådan en station begynder at brænde, siger hun.

- Selvfølgelig vil Energinet ikke etablere et anlæg i et område med grundvandsinteresse, hvis vi på nogen måde mente, at der var risiko for, at vores anlæg skulle forurene grundvandet.

Transformerstationen i Taastrup skal omdanne energi fra vindmøller fra den nye Energiø Bornholm. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

Central placering

Solhøj Kildeplads er et ideelt sted at placere en transformerstation for Energinet.

Området ligger blandet andet godt i forhold til de kabler, der skal transportere strømmen fra Bornholm til sjællandske hjem, og det vil ikke kræve en udbygning af elnettet, forklarer Tove Stockmarr.

Det er dog først endegyldigt, at transformerstationen skal ligge lige ved den vigtige boring, når Miljøstyrelsen har godkendt det i form af en tilladelse.

- Miljøtilladelsen er en grundig tilladelse, som myndighederne giver en virksomhed forud for, at den etablerer sig i et område. Og det er garantien for, at det er miljømæssigt forsvarligt, siger Tove Stockmarr.

Den kommende station er en del af den nye Energiø Bornholm, som skal stå færdig i 2030.