Gigtpatient: Min læge støtter min brug af cannabisolie – men vil ikke udskrive den

Smerteplaget sygeplejerske forstår lægernes dilemma, men også patienternes desperation.

På en hylde i Dorthe Heilskovs fadebur står nogle omstridte gyldne dråber.

Hun tager cannabisolien mod smerterne fra sin leddegigt, fordi hun ikke kan tåle konventionel gigtbehandling og smertestillende medicin som morfin.

- Det er svært, når min egen læge ikke vil udskrive det, og jeg er nødt til at være kriminel og gå ud at søge efter det, fortæller Dorthe Heilskov.

En ny forsøgsordning skulle have banet vej for, at smerteplagede patienter som Dorthe Heilskov kunne få udskrevet medicinsk cannabis hos egen læge.

Men hendes læge er en af de mange, som følger lægeorganisationernes opfordring til ikke at beskæftige sig med medicinsk cannabis.

- Som sygeplejerske kan jeg godt forstå argumentet, når lægemidlet ikke er godkendt og gennemprøvet i forhold til bivirkninger, regler og retningslinjer. Men samtidig har jeg været så fortvivlet og langt ude, fordi det er mig, som ikke kan sove om natten og har ondt, fortæller Dorthe Heilskov.

Dorthe Heilskov tog sagen i egen hånd efter længere tid med smerter, dårlig nattesøvn, koncentrationsbesvær og manglende overskud og overblik.

- Min egen læge støtter mig i, at jeg bruger medicinsk cannabis. Hun vil ikke udskrive det, men synes, at det er ok, at jeg fortsætter med at skaffe det via de hjemmesider, jeg besøger.

Den ordning er faldet på plads efter en stribe afvisninger fra speciallæger, som Dorthe Heilskov føler sig dårligt behandlet af.

- Han (speciallægen, red.) siger, at det kender han ikke noget til, og så er snakken ikke længere. Det gør mig vred, at han bare rullede gardinet ned, og så var der ikke mere at snakke om.

Tanken om, at tusinder oplever samme behandling, er svær at bære for den tidligere sygeplejerske.

- Vi efterlader en masse mennesker i stikken og lader dem sejle deres egen sø, mener Dorthe Heilskov.

FacebookTwitter