Gintberg om sin flygtningeven: Tænk hvis jeg kan hjælpe et andet menneske

Det var rene tilfældigheder, at Jan Gintberg og hans nye flygtningeven Thaier Albakri også var komiker-kolleger.

- Tænk, at jeg endelig i en alder af 50 plus kan fortælle et andet menneske noget, han kan bruge til noget. Jeg kan komme med nogle ting og noget viden, som han kan få glæde af. Dét er da vildt.

Sådan siger Jan Gintberg, der i kølvandet på sidste efterårs massive flygtningestrøm op gennem Europa og Danmark, meldte sig som flygtningeven hos Dansk Flygtningehjælp.

Begge er rappe i replikken

Her blev han matchet med den 28-årige skolelærer Thaier Albakri fra Syrien.

De to mænds møde og udviklende venskab er blevet filmet, primært af Jan Gintberg selv, og det er blevet til de to programmer 'Gintberg - en fremmed krydser mit spor', der sendes på DR1, hvoraf det første bliver sendt kl. 20 i aften.

De to mænd blev i første omgang sat sammen som nye venner i kraft af deres egenskaber som storbymennesker med en sarkastisk og ironisk tilgang til livet. Og fordi de begge er rappe i replikken. Men senere viste det sig, at de to har meget mere til fælles.

Kendte ikke til komikerbaggrund

Thaier har nemlig tidligere optrådt som stand-up komiker på hobbyplan, dengang der stadig var noget at grine af i Syrien.

Thaier havde ikke fortalt nogen om sin komiker-baggrund, og derfor kom det som noget af en overraskelse.

Se Gintbergs reaktion på sin nye vens baggrund i klippet i toppen af artiklen.

- Jeg anede virkelig intet om, at Thaier har optrådt som stand-up komiker, så det kom meget bag på mig, som man også kan se. Rent faktisk vidste Mette (flygtningekoordinatoren, der matchede Jan og Thaier, red) heller ikke noget til at begynde med. Det stod ingen steder. Hun fandt først ud af det, da hun mødte Thaier anden gang og fortalte ham, at hun ville præsentere ham for en stand-up komiker, forklarer Gintberg.

Er ikke frelst

Den danske komiker fortæller, at han på ingen måde har fået sig en flygtningeven for at redde verden. Han føler ganske enkelt bare et ansvar for at hjælpe.

- Vi kunne jo ikke blive ved med at se på og bare tænke, "Det er der nok nogen, der tager sig af". Det var jo en ren "flygtninge tsunami", men det er jo rent faktisk mennesker, der er tale om, siger Jan Gintberg.

- Jeg kunne jo ikke invitere dem allesammen ind i mit liv, så jeg besluttede mig for at møde i hvert fald én af dem. Derfor meldte jeg mig som flygtningeven.

- Jeg ønsker ikke at virke frelst, og jeg håber heller ikke, programmet kommer til at fremstå frelst. Jeg har det bare sådan, at hvis vi kan finde humor og fælles fodslag, så er der også håb, slutter Jan Gintberg.

Jan Gintberg og Thaier Albakri er stadig venner i dag, et lille års tid efter første møde. Du kan se mere til de to og deres forhold i anden omgang af programmet, som sendes på DR1 onsdag d. 30. november klokken 20.