Giv den ekstra gas og sænk blodtrykket

Høj-intens træning kan sænke blodtrykket markant, viser ny forskning fra Københavns Universitet. To spinningtimer om uger kan gøre underværker.

Hvis du gerne vil sænke dit blodtryk, kan regelmæssige spinningtimer hjælpe dig på vej, viser ny forskning. (© colourbox)

De 500.000 danskere, der lider af forhøjet blodtryk, bør sætte tempoet op på løberuten eller give den ekstra gas til træning i fitnesscentret, på cyklen eller i idrætshallen.

Ny forskning fra Institut for Idræt på Københavns Universitet og Rigshospitalet viser nemlig, at høj-intens træning, hvor pulsen kommer godt op, kan sænke blodtrykket markant.

Det fortæller en af forskerne, Ph.d.-studerende Lasse Gliemann Jensen, til DR Nyheder, mens han selv løber af sted på et løbebånd med 14,5 kilometer i timen.

- Tidligere har man set, at almindelig motion med moderat intensitet er sundt for at nedbringe blodtrykket, men det nye er, at høj-intens træning er endnu bedre for at nedbringe et højt blodtryk.

Stoffer får blodtryk til at falde

Mens Lasse Gliemann Jensen spæner derudaf, forklarer han, hvad der sker med blodtrykket, mens han løber.

- Mit blodtryk stiger, mens jeg arbejder. Hjertet skal pumpe en masse blod ud til musklerne, men i det øjeblik jeg stopper med at løbe vil mit blodtryk falde kraftigt. Musklerne har frigivet en masse stoffer, der får blodtrykket til at falde, siger han.

Flere af de mennesker med forhøjet blodtryk, der har deltaget i forskningen, har oplevet at kunne trappe deres blodtryksmedicin ned eller helt droppe den efter at have været med i forskningsforsøget.

Forsøget gik ud på, at testpersonerne i otte uger skulle deltage i to spinningtimer om ugen, og derudover skulle de gå, cykle, svømme eller løbe en til to gange om ugen.

Få pulsen op

Lasse Gliemann Jensens bedste råd til folk, der gerne vil have sænket deres blodtryk er klart.

- Jeg vil bare gerne have, at folk får pulsen rigtig højt op. Ligesom man snakker om, at det er godt for kolesteroltallet og for konditallet, er det også godt for blodtrykket, at man får pulsen rigtig højt op, siger han forpustet og løber videre.

Omkring 500.000 danskere lider af forhøjet blodtryk, men kun omkring halvdelen er klar over det. Forhøjet blodtryk kan føre til, at man dør tidligere.