- Giv os isbryderordningen tilbage

Vi skal have 90'ernes isbryderordning tilbage, hvis de mange langtidsledige unge skal ud i job, mener Akademikernes Centralorganisation.

Isbryder-ordningen har taget navn efter de skibe, der skaber åbning ind til havnene i den hårde vinterkulde. (Foto: da.wikipedia.org)

Vi skal have den gode gamle isbryderordning tilbage, hvis vi skal have nogle af de mange langtidsledige unge ud i job. Det mener Akademikernes Centralorganisation, der organiserer de mange ledige akademikere.

Finanskrisen har sat sit præg på arbejdsløshedsstatistikkerne, og det er gået særligt hårdt ud over de unge. Over 6000 unge mellem 25 og 29 år er foreløbig endt som langtidsledige, det vil sige, at de har været arbejdsløse mere end 10 måneder.

Det gør unge til den gruppe på arbejdsmarkedet, der er hårdest ramt af langtidsledighed, viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Vi tror, der er brug for en egentlig isbryderordning, som vi havde i 90'erne. Altså et meget ubureaukratisk system, hvor virksomheder i et halvt år eller mere kan prøve at have en nyuddannet akademiker ansat med tilskud. I dag er der meget strikse regler for, hvad man kan i beskæftigelsessystemet, siger Niels Lykke Jensen, der er chef for AC's politiske afdeling.

Han fortsætter:

- Alle vores erfaringer gennem de sidste 15 år viser, at arbejdsgiverne bliver glade for de unge akademikere.

Akademikere bag taxa-rattet

Og det kan betale sig at sætte ind nu og her, hvis man ikke vil risikere at tabe en generation af akademikere på gulvet, understreger han.

- Den dimittendledighed, vi ser nu, vil gøre, at mange aldrig får fodfæste på det område, som de var uddannet til, og det er jo alt for dyrt for samfundet. Vi har en situation lige nu, der ligner den, vi havde i 1990'erne og starten af 2000, hvor mange har været ledige i mere end et år, og så bliver de overhalet af de nye, der kommer ud fra universiteterne. Og så kommer vi til at se hele årgange, som aldrig får fodfæste og kommer til at køre taxa eller andet, forklarer Niels Lykke Jensen.

AC har lige nu 1200 nyuddannede medlemmer, der hænger i ledighedskøen.

- Af de, der blev færdige med deres uddannelse i sommer, er vi tæt på hver tredje, der stadig går ledig, tilføjer Niels Lykke Jensen.

Man kan selv gøre noget

At det er vigtigt at sætte ind her og nu bakkes også op af arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Jørgen Stamhus.

Og der er meget, man selv kan gøre som langtidsledig.

- Man kan sørge for at holde sine kvalifikationer ved lige eventuelt ved at tage nogle kurser og noget ekstra uddannelse. Og så skal man også være villig til at søge bredt på arbejdsmarkedet. Der er jo jobåbninger selv i lavkonjuktur, men måske ikke lige inden for det område, man havde drømt om, siger han.

Jørgen Stamhus understreger dog, at krisen helt uundgåeligt rammer de unge hårdest.

- De rammes dobbelt hårdt, fordi virksomheder i krisetider ofte fyrer de sidst ansatte, og derfor mister mange nyuddannede jobbet, og samtidig er der ikke noget nyt job for dem at søge, forklarer han.

Facebook
Twitter