Glad præst klar til at byde velkommen: ’Folk kan endelig holde det bryllup, de ønsker’

Fra på lørdag må kirkerne igen fyldes – både med kirkegængere og sang.

I Davids Kirke på Østerbro i København er der glade miner. For på lørdag kan de igen se frem til fyldte kirkebænke og salmesang.

Og dermed smide de mange ark med vittige afvisninger a la ”Denne stol er reserveret til Jesus” ud.

Et af de i alt 110 ark, der indtil nu har ligget på stolene i Davids Kirken.

Det skyldes, at Sundhedsstyrelsen ikke længere anbefaler at holde en meters afstand i det offentlige rum. I stedet er anbefalingen nu "Hold afstand til andre i det offentlige rum, hvor det er muligt".

Derfor er det fra på lørdag slut med afstands- og arealkrav i kirkerne. Og salmesangen kan vende tilbage.

Betyder alverden

Det er sød musik i ørene på Helena Hauge, kirkens sognepræst, der ser frem til lørdagen. Dagen byder på to vielser og en barnedåb, der som de første i lang tid ikke begrænses af restriktionerne.

- Det betyder alverden, at vi kan tilbyde, at folk nu endelig kan komme herind og tage afsked, men også holde det bryllup, de ønsker. Og den barnedåb, som de gerne vil, siger hun.

Også hos kultur- og kirkeminister Joy Mogensen er det glædelige nyheder, og især muligheden for fyldte kirker glæder hende.

- Kirkerne isoleret set har været det, der har været allermest hjerteskærende. Især omkring bisættelser og begravelser, der jo er endegyldige begivenheder, siger hun.

I sidste uge udtalte kirkeministeren, at hun ikke ville lempe restriktionerne medmindre sundhedsmyndighederne anbefalede det, selvom hun godt kunne se uretfærdigheden i restriktionerne for kirkerne.

Slut med dørmand

Indtil nu har de i kirken været frustrerede over, at man har kunnet gå til fodboldkamp og på bodega, mens kirkerne har været halvtomme og stille.

Men nu glæder sig Helena Hauge sig over at kunne åbne dørene til kirken helt igen.

- Det er dejligt, at vi ikke længere behøver afvise nogen til gudstjenesten, når der er for mange.

De nye anbefalingerne betyder nemlig, at kirketjeneren, der på det seneste har ageret dørmand til gudstjenesterne, kan vende tilbage til sin normale post. For kirken kan nu byde velkommen til samtlige 140 personer, der er plads til.

Landets kirker kan se frem til fyldte kirkebænke fra på lørdag. (Foto: Anne Bæk © Scanpix Denmark)

Selvom det stadig anbefales at passe på, når kirkebænkene forhåbentlig fyldes på lørdag, er det ikke noget, Helena Hauge er bekymret for.

- Vi er mange, der er vaccineret efterhånden. Og vi har lært meget om sprit og god afstand, så jeg er tryg ved det. Og vi passer godt på hinanden herinde i Folkekirken.

Ikke kun kirkerne

Det er ikke kun i landets kirker, at man fra på lørdag kan vende tilbage til hverdagen før afstands- og arealkrav.

Ændringerne omfatter alle dele af kultur-, idræts- og foreningslivet. Dermed er det ikke kun kirkebænkene, men blandt andet også biografrækker og teatersale, der kan fyldes fra på lørdag.

Selvom Joy Mogensen lige nu glædes over, at mange flere kan nyde film i biografen, er det dog ikke uden undren.

- Jeg ville ønske, at vi havde fået nogle flere ord fra sundhedsmyndighederne om, hvorfor det her krav er blevet fastholdt så længe, siger hun.

Kravene er endnu ikke fuldstændig væk. Er man til et arrangement med stående gæster, må man maksimum være 3.000 indendørs og 5.000 udendørs.

Facebook
Twitter