Glemte operationer koster millioner

Tusindvis af danskere bliver simpelthen væk, når lægerne står klar til at ordne knæet, hoften eller lave en kikkertundersøgelse. Det går ud over andre patienter og koster op mod 100 millioner kroner, vurderer ekspert.

Operationsstuen er klar, men hvor er patienten? Det spørgsmål bliver stillet tusindvis af gange på de danske hospitaler. (Foto: DR Bornholm © DR Bornholm)

Operationsstuen er booket, sygeplejerskerne står klar og lægen er parat til at operere.

Men tusindvis af gange dukker patienten slet ikke op på hospitalet til den planlagte operation.

I det første halve år af 2009 blev 4.340 operationer aflyst, fordi patienten blev væk uden at melde afbud.

Svært at bruge tiden meningsfuldt

Og det er både et problem for andre patienter og for hospitalernes økonomi, mener sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut.

- Det betyder, at der står noget kapacitet ude på sygehusene, som ikke bliver brugt, der kunne have været brugt til nogle andre patienter, siger sundhedsøkonomen.

- Det er ikke så heldigt, fordi lægerne og sygeplejerskerne, der venter på patienterne, har svært ved at bruge den tid meningsfuldt, og det er et ressourcetab, siger han.

En sjofling af ressourcer

Jakob Kjellberg vurderer, at de 4.340 glemte operationer har kostet samfundet et sted mellem 85 millioner og 100 millioner kroner.

- Jeg har svært ved at forstå, at man kan glemme, at man skal komme til en operation, og jeg synes det er en sjofling af systemets ressourcer, siger sundhedsøkonomen.

- Det er ikke hensigtsmæssigt i forhold til at man gerne vil have fri adgang til sygehusvæsenet, at man så bruger det på en måde, hvor man undlader at give en besked, når man ikke kan komme.

Bøder og påmindelser

Ifølge eksperten kan man bruge to metoder til at få de glemsomme patienter til at huske indkaldelsen.

- Man kan prøve at bruge forskellige systemer, der kontakter patienten dagen før, give dem sms-beskeder, ringe dem op og på den måde sikre at så få glemmer det, som muligt, siger Jakob Kjellberg.

- Og så er det selvfølgelig også en mulighed at man sætter en afgift på, hvis man glemmer at komme.

Mange husker at aflyse

I det første halvår af 2009 blev i alt 17.462 operationer aflyst. Godt en fjerdedel af aflysningerne stod hospitalerne for, mens resten skyldes patienterne.

I mange af tilfældene var det fordi patienten havde det for dårligt og i andre situationer huskede de at melde afbud.

Men på et halvt år har der altså været over 4.000 aflysninger, hvor lægen, sygeplejerskerne og operationsstuen har stået parat til at modtage patienten.

Har du nogensinde undladt at møde op til en operation uden at melde afbud - eller kender du nogen, som har?

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk