Gmail klar med kvaje-sikring

Tåkrummende mails, der ved en fejl ender hos chefen, kan være fortid. Google lancerer "fortryd-knap"

"Undo send", "Glemt vedhæftnings-detektor" og "Mail Goggles" er blot et par af Gmails nye tiltag, der falder i kvaje-sikringskategorien

De færreste kan sige sig fri for at have sendt en mail af sted og sekundet efter tænkt: - det gjorde du bare ikke.

Gmail, der er Googles mailfunktion, har nu gjort det muligt for de, der er lidt for hurtige på tasterne, at kalde mailen tilbage.

"Undo send" kan kalde en mail tilbage i op til 10 sekunder efter, du har trykket "send". Det lyder måske ikke af meget, men det burde være mere end nok til at opdage, at Moster Karen er røget med som modtager af fotos fra weekendens polterabend.

Små, nyttige funktioner

Det er Googles udvikler-sandkasse, Gmail labs, der laver de små, nyttige funktioner. Gmail-brugere vil kunne finde de nyeste tiltag i en særlig fane under indstillinger og slå dem til og fra.

- Hvis en funktion falder i god jord, gør vi den måske til en fast del af Gmail, og i modsat fald vælger vi måske at fjerne den igen efter et stykke tid, siger Peter Friis, direktør for Google i Danmark til DR Nyheder.

Der er en del nye funktioner i kvaje-sikringskategorien, og udover "undo send" er "glemt vedhæftnings detektor" værd at nævne:

Hvis du skriver ordene "vedhæftning" eller "attachment" i din email, men ikke vedhæfter et dokument, får du en påmindelse, der spørger dig, om du ikke vil vedhæfte en fil.

Rigtig smart, hvis man gerne vil huske at vedhæfte sit cv i jobansøgningen eller rapporten til sin kollega.

Matematik før mail

I den lidt gakkede afdeling findes "Mail Goggles" altså en slags mail-brille, der beder dig om at løse et lille regnestykke, før du kan sende en mail.

Funktionen kan sættes til at være aktiv i et bestemt tidsrum. For eksempel i weekenden mellem 22.00 og 04.00, eller hvornår man føler, risikoen for at sende dumme mails er størst.

Kan man ikke løse regnestykket, bør man måske overveje at vente med at sende sin e-mail, til man har fået sig en lur.