Gode bakterier skal erstatte antibiotika på svinefarme

Fem store danske svineproducenter vil nu kopiere den hollandske svinefarmer Eric van den Heulens opsigtsvækkende metoder, der har reduceret forbruget af antibiotika med 95 procent.

Eric van den Heulen er hollandsk svinefarmer og har opfundet en ny metode til at begrænse forbruget af antibiotika på sin svinefarm. (© DR)

Danske svineproducenter er rejst den lange vej til Groningen i Holland for med egne øjne at se, hvordan svinefarmeren Eric van den Heulen har reduceret forbruget af antibiotika til grisene med hele 95 procent.

-Van den Heulen har opnået fantastiske resultater, og nu vil vi kopiere hans koncept på en række danske farme, siger konsulent og primus motor i projektet, Martin Rishøj, der arbejder med miljøteknologi til landbruget.

Sprøjter med gode bakterier

Den hollandske svinefarmer Eric van den Heulen bruger i dag kun 5 procent af den antibiotika i sin svinefarm, som han brugte for få år siden.

Metoden er enkel. Van Heulen udkonkurrerer de sygdomsfremkaldende "onde" bakterier ved at oversprøjte miljøet og grisene med millioner og atter millioner af "gode" bakterier - de såkaldte probiotika.

Probiotikaen overtager så at sige miljøet og fortrænger de sygdomsfremkaldende patogene bakterier - og dermed bliver dyrene ikke syge og skal ikke have antibiotika.

Historien om Van Heulens metoder blev fortalt i DR`s nyhedsmagasin 21Søndag i april - og det har altså nu ført til at en række danske producenter vil kopiere hollænderens metoder.

3-4 måneders forsøg i Danmark

Martin Rishøj er begejstret for Van Heulens metoder.

-Probiotika styrker dyrenes immunforsvar, og Van Heuvel har fundet en måde at sprøjte med det på, der hæmmer de patogene bakterier og fremmer de gode bakterier, siger Martin Rishøj til DR Nyheder.

Nu skal en række store svinefarme tømmes og derefter renses med den samme probiotika som Van Heulen bruger. Så skal dyrene vaskes i probiotikaen, der også skal tilsættes drikkevandet. Endelig skal staldmiljøet oversprøjtes med probiotika efter nøjagtig samme metode, som hollænderen bruger.

-Vi vil simpelthen kopiere alt det, han gør, siger Martin Rishøj, der håber på at kunne se de første resultater i antibiotikaforbruget efter 3-4 måneder. Han understreger dog, at det ikke er sikkert, at de danske landmænd kan opnå samme resultater som Van Heulen.

Stor dansk virksomhed vil lave forsøg

Også virksomheden Chr. Hansen har holdt møder med folkene bag det hollandske projekt. Chr. Hansen hører til verdens største producenter af bakteriekulturer og laver i forvejen probiotika, der blandes i svine- og kyllingefoder.

-Det nye i Van Heulens metode er, at han sprayer probiotika i staldene og direkte på dyrene, og det er en interessant metode at kombinere med vores egen probiotika, der tilsættes foderet, siger salgsdirektør i Animal Health i Chr. Hansen, Jan Kuhlmann til DR Nyheder.

Nu vil Chr. Hansen afprøve den hollandske metode på et større antal svinefarme et sted i Europa.

-Vi inviterer interesseorganisationer og andre til at deltage i disse forsøg, hvor vi vil afprøve metoden i forsøg på op til 24 måneder, siger Jan Kuhlmann.

Ekspert: På tide der sker noget

Professor i mikrobiologi på Odense Universitetshospital, Hans-Jørn Kolmos, er begejstret for nyheden om de danske forsøg med probiotika.

-Problemet med resistente bakterier fra især svineproduktionen bliver bare større og større, så det er virkelig positivt, hvis danske svineproducenter nu vil kopiere de lovende metoder fra Holland, siger Hans Jørn Kolmos.

Resistente sygdomsbakterier fra landbruget er i stigende grad en trussel mod befolkningerne i hele Europa. Landbruget - og især svineproduktionen - bruger nemlig så meget antibiotika til dyrene, at de såkaldt patogene bakterier bliver resistente - eller modstandsdygtige - overfor antibiotika.

-Disse resistente bakterier kan overføres til mennesker, og når de så får en infektion og kommer på hospitalet, så kan vi ikke behandle dem, fordi antibiotika ikke kan slå bakterien ned, forklarer Hans Jørn Kolmos.

Han mener at den hollandske metode kan vise sig at være genial.

-I stedet for at slå de dårlige bakterier ihjel med antibiotika tilfører man gode bakterier, der så udkonkurrerer de dårlige. Det er en banebrydende ny metode, som vi sikkert også kan bruge i sundhedsvæsenet, siger Hans Jørn Kolmos.

Du kan se hele indslaget om de danske svinefarmere i TV Avisen klokken 21 på DR1.

Facebook
Twitter