Gode råd: Sådan undgår du identitetstyveri

Hvis du følger noge få gode råd, er der mindre risiko for, at du bliver en af de danskere, der bliver udsat for identitetstyveri.

Hvis du følger noge få gode råd, er der mindre risiko for, at du bliver en af de danskere, der bliver udsat for identitetstyveri.

Op mod 100.000 danskere bliver hvert år udsat for identitetstyveri.

Senest har en gruppe borgere i Hørsholm Kommune været udsat for identitetstyveri. Det skete, da deres nye pas og kørekort blev stjålet fra en pengeskab på rådhuset.

Men hvad kan man gøre som privatperson for at undgå, at man bliver offer for identitetstyveri?

Her har DR Nyheder samlet seks gode råd fra Forbrugerrådet.

1) Pas på med, hvad du smider ud - og hvordan du gør det

Sørg for at destruere papirer og kort med personfølsomme oplysninger, før du smider det ud med affaldet.

2) Giv kun personlige oplysninger ud til troværdige firmaer

Oplys aldrig personlige oplysninger i mails, telefonsamtaler, på chat- eller debatfora eller lignende. Personlige oplysninger bliver ofte givet ud af brugeren selv, der tror, at opkaldet stammer fra vedkommendes eget forsikringsselskab, bank eller en anden umiddelbart troværdig kilde.

3) Oplys aldrig dit cpr-nummer i dokumenter på nettet

Mange mennesker opgiver deres cpr-nummer i dokumenter, som er tilgængelige på nettet - typisk er det oplyst i deres CV. Når cpr-nummeret ligger på nettet, er det lettilgængeligt for andre, og en identitetstyv kan gøre brug af de personlige oplysninger. Tænk dig om før du oplyser dit cpr-nummer til andre.

4) Hold kort og kode adskilt

Alle danskere over 18 år bliver i disse år udrustet med et NemID. NemID giver dig adgang til bl.a. din netbank, SKAT, kommune med mere, og du skal derfor være varsom med din opbevaring af kortet. Sørg for aldrig at opbevare brugernavn, password og dit nøglekort samme sted.

5) Pas på din Facebook-profil

Pas på med at dele personlige oplysninger over sociale netværkstjenester som Facebook. Det er sjældent, at følsomme personoplysninger bliver stjålet, men pas på med at dele oplysningerne med uvedkommende, da også dit navn, dine fotos og din adresse kan misbruges.

6) Hold din computer og din smartphone opdaterede

Sørg for at opdatere dit virusskjold og styresystemet til din computer. Computervirus og hackere, der trænger ind via internettet, kan udgøre en sikkerhedsrisiko for dig, fordi de kan stjæle fortrolige oplysninger, når de først er trængt ind på din computer.

Også smartphones kan indeholde mange personlige informationer, der kan misbruges. Hold derfor også din smartphone's styresystem opdateret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk