Godhavndreng dropper at få sag for Højesteret

- Jeg har simpelthen ikke økonomi til det, siger Poul-Erik Rasmussen, der opgiver erstatningssag mod staten.

Økonomien sætter en stopper for, at det tidligere barnehjemsbarn Poul-Erik Rasmussen vil føre sin sag for Højesteret. (© Torben Christensen /Scanpix © 2015 Han Myung-Gu og Mads Claus Rasmussen)

Den 69-årige Poul-Erik Rasmussen, der boede på børnehjemmet Godhavn som barn, sætter nu det sidste punktum i den årenlange sag, hvor han har forsøgt at få en undskyldning og erstatning fra staten.

Hermed ønsker han ikke at få ført sagen for Højesteret, som han ellers fik tilladelse til 1. marts af Procesbevillingsnævnet.

- Vi har sagt nej tak til at gå i Højesteret, for jeg har simpelthen ikke økonomi til det. Det kan ikke være meningen, at jeg skal gå fra hus og hjem for at betale for at få en undskyldning. Det er helt ude i hampen, siger Poul-Erik Rasmussen.

Poul-Erik Rasmussen boede på Godhavn fra 1962-1965. Dengang blev han og de øvrige børnehjemsbørn udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg. Dette blev også bekræftet i den uvildige undersøgelse "Godhavnsrapporten" i 2011.

Forældesfristen fjernet

Det tidligere børnehjemsbarn krævede både i byretten og i landsretten at få en undskyldning fra staten, ligesom han krævede en symbolsk erstatning for at få lov til at føre sagen.

Hans sag blev dog afvist i begge retsinstanser, fordi sagen var blevet forældet.

Midt i nederlagene fik Godhavnsdrengene også en sejr. Et bredt flertal i Folketinget besluttede i februar at ophæve forældelsesfristerne med tilbagevirkende virkning for erstatnings- og godtgørelseskrav i sagerne om myndighedssvigt.

Og selv om det ærgrer Poul-Erik Rasmussen, at han nu må opgive sagen, er han glad for det, de har opnået.

- Et eller andet sted har vi jo fået en kæmpe sejr. Det er ikke mig, det handler om. Det er alle, der har været med i kampen, som har været anbragt og svigtet af staten, siger han og fortsætter:

- Vi har fået sat en hel masse i gang, så man nu kan holde øje med, at anbragte børn bliver behandlet ordentligt.

Poul-Erik Rasmussen fortæller, at han via sin advokat har forsøgt at komme i dialog med Børne- og Socialministeriet og indgå et forlig. Han har dog ikke fået noget svar.

FacebookTwitter