Den nu 67-årige Godhavnsdreng Poul-Erik Rasmussen, der som barn boede på det berygtede børnehjem i Nordsjælland, får ikke erstatning for de forfærdelige overgreb, han var udsat for som barn.
Østre Landsret har som Byretten afgjort, at sagen er forældet.
Poul-Erik Rasmussen var anbragt på drengehjemmet i Tisvildeleje fra 1962 til 1965. Her blev han angiveligt udsat for systematiske overgreb som lussinger, tæv og medicinske forsøg.
Han har tidligere udtalt, at han heller ikke havde de store forhåbninger til at få en undskyldning fra staten og den symbolske erstatning på 10.001 kroner.
Men sagen har givet stor opmærksomhed på forholdene for børnehjemsbørn, og det er en sejr i sig selv, sagde han til DR Nyheder 17. oktober, da sagen var færdigbehandlet i landsretten.
- Vi har fået en masse opmærksomhed, og vi har fået myndighederne til at holde bedre øje med de børn, der anbringes uden for hjemmet, sagde han.
Godhavnsdrengene er tidligere blevet afvist af retssystemet, da de den 23. april 2015 tabte sagen i Københavns Byret. Årsagen var forældelsesfristen og derved blev staten pure frifundet.
Poul-Erik Rasmussen forlod selv drengehjemmet i Tisvildeleje for mere end 50 år siden, og havde hevet staten i landsretten på vegne af tidligere anbragte fra 19 børnehjem for endnu engang at forsøge at få forældelsesfristen ophævet og opnå en undskyldning fra staten.
Undskyldning fra staten
- •
En officiel undskyldning er en udtalelse, hvor en regering eller stat tager ansvar for kritisable handlinger i fra fortiden.
- •
Når en stat undskylder offentligt, erkender den sin fejl og forpligter sig på en mere etisk korrekt handlemåde fremover.
- •
I Danmark har vi to eksempler på officielle undskyldninger:
- •
I 1999 undskyldte statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) for tvangsflytningen af befolkningen ved Thule i Grønland.
- •
I 2005 undskylde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for, at danske myndigheder under besættelsen afviste tyske flygtninge, der søgte tilflugt i Danmark.
- •
Der findes flere eksempler på krav om undskyldninger, som ikke er blevet efterkommet af den danske stat.