Godhavnsdreng kan få prøvet sin sag ved Højesteret

Lovændring baner vejen for, at tidligere beboer på omstridt drengehjem kan få sin sag prøvet ved Højesteret.

En tidligere beboer på børnehjemmet Godhavn i Tisvildeleje får lov til at indbringe erstatningssag om overgreb for Højesteret, oplyser advokat Bjørn Elmquist.

Det er Procesbevillingsnævnet, som har truffet afgørelse i sagen.

Godhavn

Godhavn er beliggende i Tisvildeleje i Nordsjælland.

Det er i dag en døgnåben behandlingsinstitution med intern skole, som tager imod unge i alderen 9-20 år, drenge såvel som piger, som har tilpasningsvanskeligheder.

Godhavn blev oprettet i 1893 som opdragelsesanstalt og hjem for forældreløse eller ulykkeligt stillede drenge af lærer og filantrop Axel Chr. Frydensberg.

Frem til Børneloven i 1905 klarede hjemmet sig primært ved private donationer. I 1923 blev Godhavn anerkendt som skole- og Godhavnskomplekset med plads til 80 drenge, 60 skolesøgende og 20 lærlinge.

Kilde: Godhavnsrapporten og godhavn.dk

I efteråret fastslog Østre Landsret ellers, at den nu 67-årige Poul Erik Rasmussen var for sent ude i forhold til at kræve erstatning for de overgreb, han måtte lide under sit ophold på Godhavn i perioden 1962-1965.

Her blev han udsat for systematiske overgreb som lussinger, tæsk, seksuelle overgreb og medicinske forsøg.

Det tidligere børnehjemsbarn krævede af den grund et symbolsk beløb på 10.001 kroner i erstatning fra Socialministeriet for overgrebene. Men landsretten har frifundet ministeriet fra kravet.

Afgørelsen er en stadfæstelse af Københavns Byrets dom fra april 2015, som ligeledes fandt, at kravet var forældet.

Men i januar ændrede Folketinget lovgivningen på området, så forældelsesfristen i den type sager er afskaffet. Og det er sket med tilbagevirkende kraft.

Læs meget mere om de anbragte børnehjemsbørns kamp for at få en undskyldning og erstatning fra staten for vold og overgreb her.

/ritzau/