Godkendelse i hus: Dansk coronavaccine skal testes på mennesker

Forskerne bag håber, at den danske vaccine kan være klar i slutningen af i år.

Laboratorieudgaven af den danske vaccine, der nu skal testes på mennesker i Holland. (Foto: Asger Mow © DR Nyheder)

Inden længe bliver det første menneske stukket med en dansk vaccine mod coronavirus.

Forskerne bag coronavaccinen har nemlig fået grønt lys fra myndighederne til at få vaccinen testet på mennesker.

Dermed rykker Danmark endnu et skridt fremad i kapløbet om at udvikle vacciner, der kan beskytte mod virusset, der har sat verden på den anden ende.

Forskerne bag den danske coronavaccine forventer, at vaccinen kan blive konkurrencedygtig set i forhold til de øvrige vacciner, der allerede er godkendt til brug på det europæiske marked.

- Vi har ikke alene været heldige med at lave en vaccine, der ser ud til at være rigtig stabil, men også effektiv på en måde, hvor vi forventer, at den vil give beskyttelse i meget lang tid, siger Adam Sander, som er lektor på Københavns Universitet og leder i vaccinefirmaet Adaptvac, der har stået i spidsen for projektet.

Vil kunne opbevares ved køleskabstemperatur

Der er i øjeblikket tre godkendte vacciner på det europæiske marked, som har forskellige fordele og ulemper.

Den vaccine, der er udviklet i et samarbejde mellem amerikanske Pfizer og tyske BioNTech, skal for eksempel opbevares ved temperaturer på helt ned til minus 70 grader.

Også vaccinen fra amerikanske Moderna skal opbevares og fragtes ved så lave temperaturer, at det ifølge de danske sundhedsmyndigheder ikke er muligt at bringe vaccinerne ud til plejekrævende personer, der ikke kan forlade deres hjem.

Ifølge Adam Sander indikerer data om den danske vaccine, at den vil kunne opbevares ved køleskabstemperatur.

Det vil åbne nogle muligheder for at udbrede vaccinen til dele af verden, der er endnu mere udfordrede end Danmark, når vacciner skal opbevares meget koldt, siger Carsten Schade Larsen, der er overlæge og klinisk lektor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet.

Han er ikke involveret i udviklingen af den danske vaccine.

- AstraZeneca-vaccinen kan også holde sig relativt længe i et køleskab, men rent logistisk vil det for eksempel være svært at få vaccinerne fra Moderna og Pfizer/BioNTech udbredt i Afrika. Så det vil være en kæmpe fordel, hvis vaccinen er nem at håndtere. Og på den måde kan der godt blive behov for vacciner med andre egenskaber og fordele, siger han.

Sådan skal vaccinen testes

  • Fase 1: Forskerne giver vaccinen til en lille gruppe mennesker for at undersøge, om vaccinen er sikker og udløser en reaktion i immunforsvaret.

  • Fase 2: Forskerne tester vaccinen på hundredvis af mennesker herunder børn og ældre og bliver klogere på vaccinens sikkerhed og effekt på immunforsvaret.

  • Fase 3: Forskerne giver vaccinen til tusindvis af mennesker og undersøger, om vaccinen forhindrer forsøgspersonerne i at blive syge, og hvorvidt vaccinen giver sjældne bivirkninger.

Er testet på mus, kaniner og aber

Den danske vaccine er allerede testet på mus, kaniner og aber.

Nu skal vaccinen så testes på i første omgang 42 personer i Holland, hvor de danske forskere har en samarbejdspartner.

Forsøgspersonerne skal vaccineres to gange med en måneds mellemrum, hvorefter de vil blive fulgt tæt for at registrere eventuelle bivirkninger.

Forsøget i Holland er kun den første runde ud af i alt tre, og der er endnu ikke fundet finansiering til de to sidste runder, der kræver langt flere forsøgspersoner og derfor er væsentligt dyrere at gennemføre.

I anden fase skal vaccinen testes på mellem 300 og 500 personer, mens den i tredje fase skal afprøves på mellem 30.000 og 50.000 personer.

Medicinalvirksomheden Bavarian Nordic har købt de kommercielle rettigheder til vaccinen og taget ansvaret for at få de næste forsøg ført ud i livet. Virksomheden vil dog gerne have andre investorer med om bord.

- Det afhænger af en masse faktorer, som er ude af mine hænder. Men det er en øjeblikkelig udfordring for vores vaccine, om den har den fornødne finansiering til at kunne blive færdigtestet, siger Adam Sander.

Nye vacciner kan blive nødvendige

Trods den endnu manglende finansiering håber de danske forskere, at vaccinen er klar i slutningen af i år eller i starten af næste år.

Til den tid skulle alle danskere, som måtte ønske det, efter planen være færdigvaccinerede.

Det betyder dog ikke, at den danske vaccine ikke kan blive relevant herhjemme, siger Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign og -levering ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet.

- Vaccinen kommer ikke til at gøre gavn i første vaccinationsrunde, men den kan muligvis blive til gavn, hvis der senere bliver behov for at booste immunforsvaret med revaccinationer. Det kan blive nødvendigt, da vi endnu ikke ved, hvor længe vaccinationerne holder, siger Camilla Foged, der ikke er involveret i vaccineprojektet.

Derudover opstår der løbende nye varianter af coronavirus, når virusset muterer og får nye egenskaber.

Det kan udløse et behov for at justere på de nuværende vacciner eller for at udvikle nye, der giver en bredere beskyttelse.

- Så coronaproblemet stopper ikke til sommer. Det kommer til at fortsætte. Og behovet for vacciner, der er mere robuste over for mutationer i virus, og som kan give en bredere og længerevarende beskyttelse, er i høj kurs, siger Adam Sander.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk