Godnathistorie fra fængslet

Tusinder børn har en forælder i fængsel. Savnet er allerstørst ved sengetid. Derfor skal indsatte kunne læse godnathistorier for deres børn.

Børn af indsatte savner mor eller far allermest ved sengetid. Derfor vil Kriminalforsorgen gerne tage en britisk idé op og lade de indsatte indtale godnathistorier til deres børn. (© Colourbox.com)

Flere tusinde børn har en forælder i fængsel. Savnet efter far eller mor er allerstørst om aftenen, når barnet skal til at sove. Derfor skal indsatte nu have mulighed for at læse godnathistorier for deres børn, mener Kriminalforsorgen.

Ideen kommer fra Storbritannien, hvor den er gennemprøvet med stor succes. Også de svenske myndigheder er gået i gang.

Elsker bamsehistorier

Hanne har siddet inde længe og kommer ikke ud de næste år. Hun ser sin store pige hver anden weekend:

- Hun elsker at få læst højt. Jeg læser tit Thomas Windings bamsehistorier for hende, siger Hanne, som håber, hun får lov at være med i det nye projekt under Kriminalforsorgen.

Forsorgen har søgt knap 335.000 kroner dels til teknisk udstyr, dels til drift og evaluering, så de indsatte kan indtale godnathistorier på cd til deres børn.

Britiske indsatte har i flere år haft mulighed for at producere deres egen godnat-cd til børnene. Derfra har ideen bredt sig, fortæller Hannah Hagerup fra Kriminalforsorgen:

- Det er et meget stort projekt i Storbritannien, som foruden indsatte omfatter sømænd og soldater udstationeret i for eksempel Afghanistan.

Svenske fængsler har taget bolden op og kører forsøg i Fosieanstalten, siger Hannah Hagerup.

5.-6. klasse

Det lukkede Statsfængsel i Ringe er udvalgt til at prøve ideen af herhjemme. Men i modsætning til Storbritannien vil projektet i Danmark bestå af meget mere end højtlæsning.

Det skyldes, at hovedparten af de indsatte herhjemme har så dårlig en skolebaggrund, at de slet ikke har forudsætningerne for at deltage, fortæller Susanne Mose Holm. Hun står for skolen i fængslet i Ringe:

- De indsatte bliver svagere og svagere fagligt. Mange fortæller, at de droppede ud af skolen allerede i 5.-6. klasse.

Det er helt basale færdigheder, de indsatte mangler:

- De kan ikke læse, i hvert fald ikke dansk, for hovedparten er af anden etnisk herkomst end dansk.

Susanne Mose Holm understreger, at de indsatte ikke er uintelligente:

- Det behøver ikke være hovedet, der fejler noget, men mange har mistet selvtilliden og skal bygges op igen efter mange nederlag i skolen.

Må ikke opgive

Hun tror, at netop dette projekt kan få flere motiveret:

- Det er konkret, og alle, der er forældre, har jo et forhold til børnene udenfor murene.

Planen er at bruge mange forskellige tilgange til projekt "godnat cd". Optimalt skal projektet resultere i en håndgribelig gave fra far eller mor og samtidig indsatte, som har fået udvidet deres indsigt i børns vilkår:

- Mange mister følingen med deres børn, mens de sidder inde. Desuden har mange fædre af anden etniske oprindelse ikke samme tradition for at tage sig af børnene som danske. Derfor vil vi gerne for eksempel holde foredrag om børns udvikling og have en bibliotekar til at fortælle om betydningen af at læse højt for sine børn.

Skolen i fængslet i Ringe vil også inddrage de kreative fag.

- De indsatte kan for eksempel selv designe coveret til cd'en. Kreative fag kan også motivere dem til at komme i gang med skolen igen.

Målet er klart for Susanne Mose Holm:

- Så længe de er her, skal vi gøre alt vi kan for at hjælpe dem ud i en kriminalitetsfri hverdag. Vi må ikke opgive dem.

For Hanne er målet lige så klart at bevare kontakten til børnene:

- Det er jo ikke deres skyld, at vi sidder her, og det er i hvert fald ikke dem, der skal straffes.