Den lås, der skulle holde en lastbiltrailer fast, virkede med overvejende sandsynlighed ikke på den godsvogn, der 2. januar var involveret i den alvorlige togulykke på Storebæltsbroen.
Det viser de første undersøgelser af godsvognen, skriver Berlingske.
Der har længe været mistanke om, at låsemekanismen kunne være defekt. Men nu bekræfter Havarikommissionen, at undersøgelserne viser, at det var tilfældet.
- Det er ikke ensbetydende med, at det har betydning for ulykken, siger Bo Haaning, der leder Havarikommissionens undersøgelse, til Berlingske.
- Det her betyder, at vi har fundet noget, som kan være en sikkerhedsmæssig brist.
- Vi kan se, at når man læsser en trailer på samme type vogn, der har samme lås, og man følger producentens vejledning for, hvordan det skal gøres, så den formodes at være låst, så er der ikke sikkerhed for, at den reelt er det, siger Bo Haaning til DR Nyheder.
Havarikommissionen undersøger, hvad der forårsagede ulykken. Det arbejde skal sikre, at noget lignende ikke sker igen.
Politiets opklaringsarbejde går ud på at undersøge, om der kan placeres et ansvar.
Opmærksomme på låsemekanismen
Godsvognen, der var involveret i ulykken, er af den type, der bliver kaldt en lommevogn.
På den kan man sætte en lastbiltrailer fast. Traileren har en tap af metal, der skal låses fast i, hvad der svarer til et nøglehul. Det er den mekanisme, der har været fejl i.
Få dage efter, at ulykken fandt sted, var myndighederne opmærksomme på, at der muligvis kunne være problemer med låsemekanismen.
Mandag 7. januar blev der derfor udført en test på lignende vogne. Ved den første vogn, der blev testet, var det muligt at hive lastbiltraileren af lommevognen.
Otte mistede livet
Det fik Trafikstyrelsen til at indføre et forbud mod at køre med lommevogne med lastbiltrailere ovenpå. Siden har flere firmaer dog fået tilladelse til at genoptage arbejdet.
Otte personer, der var mellem 27 og 60 år, mistede livet i ulykken, der skete omkring klokken 07:35 onsdag 2. januar.
Det var et lyntog fra Aarhus mod Københavns Lufthavn, der blev ramt af dele fra et modkørende godstog.
Der var i alt 131 passagerer om bord på toget og tre medarbejdere.
/ritzau/DR Nyheder
Rettelse: Det fremgik af en tidligere version i overskriften, at godsvognen 'havde en fejl'. Det er ændret til, at den 'kan have haft en fejl'. Ligeledes er tilføjet i første afsnit, at låsen "med overvejende sandsynlighed" ikke virkede på godsvognen.