Godt nyt for drengebørn: Rekordlavt ftalatniveau hos gravide

Ny undersøgelse viser, at gravide har færre ftalater i kroppen. Skrap regulering ser ud til at virke.

Danske kvinder kommer mindre i kontakt med ftalater end tidligere. Det kan ses på målinger af gravide. (Foto: Hin255 Maitree © Copyright by Hin255)

Danske gravide har nu et rekordlavt niveau af hormonforstyrrende ftalater i kroppen.

Det viser en undersøgelse, som Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet har lavet af 245 gravide fynboer.

Danmark fik i 1999 lov til at gå enegang og indføre et forbud mod at bruge plastblødgørere i legetøj og småbørnsartikler som sutter og bideringe og har fået lov til at beholde de strammere regler, efter EU i 2007 indførte fælles regler på kemikalieområdet.

Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i Det Økologiske Råd, ser det som en sejr for den stramme lovgivning.

- Det er en meget stor indikation på, at regulering virker. Enten ved at vi laver forbud mod visse kemikalier eller ved at vi laver grænseværdier for, hvor meget der må være i forskellige produkter, siger hun til Orientering på P1.

Den fynske undersøgelse viser, at niveauet både er lavere end i tidligere danske undersøgelser og også lavere end hos eksempelvis svenske og amerikanske gravide.

Ftalater er en fællesbetegnelse for en gruppe kemikalier, der alle virker som østrogen på kroppen, hvilket tidligere har vist at give drengebørn problemer med misdannelser på kønsorganer og dårlig sædkvalitet senere i livet.

De findes stadig i fx voksduge, badeforhæng og visse plastiktryk på børnetøj, som ikke er omfattet af forbuddet.

Forskerne bag undersøgelsen mener, at ftalatniveauet nu er så lavt hos kvinderne, at det ikke længere påvirker drengebørnene nævneværdigt.

Danske gravide har nu et rekordlavt niveau af hormonforstyrrende ftalater i kroppen.

Opslået af DR Nyheder på 13. januar 2016