Gør din Facebookprofil privat og køb en ny telefon: Gode råd til at stoppe digital stalking

Dansk Stalking Center rådgiver i stigende grad om digitale krænkelser.

Amalie Jelstrup rådgiver stalkingofre. "De er ofte meget pressede," siger hun.

En mand er i flere år blevet stalket af en kvinde, som han har haft et forhold til. I en periode har han modtaget op til 50 sms’er om ugen plus mails og beskeder på Facebook.

Kvinden har også oprettet falske profiler på Facebook, hvorfra hun kontakter ham og hans familie og venner. Og så sender hun ham også uønskede videoer af seksuel karakter.

- Han var meget påvirket. På et tidspunkt i samtalen begyndte hans stemme at ryste, fortæller Amalie Jelstrup, der er frivillig telefonrådgiver i Dansk Stalking Center.

Hun har netop rådgivet manden til at købe en ny telefon, som han skal sætte sit simkort i, hvorefter han skal lægge den ned i en skuffe.

- Så kan han tage den frem på bestemte tidspunkter, det kan for eksempel være onsdag klokken 15 – og se beskederne igennem som dokumentation. På den måde skal han ikke forholde sig til beskederne hele tiden, for det kan godt være hårdt, siger hun.

- Men det er vildt vigtigt, at man gemmer sms’er og beskeder for at kunne dokumentere, at man bliver udsat for stalking, hvis man går til politiet, siger hun.

Telefon opfører sig mærkeligt

Hos Dansk Stalking Center gennemførte telefonrådgiverne sidste år knap 900 rådgivninger om stalking.

I hver fjerde sag kom rådgivningen ind på stalking, der foregik digitalt – altså på Facebook eller ved at ens telefon blev overvåget. Og netop den rådgivning er der stigende efterspørgsel på.

- Folk kan ringe og sige, at deres telefon opfører sig ”mærkeligt”. Det kan ske, hvis den der stalker en, har haft adgang til telefonen og installeret overvågningsapps. Så har man ikke længere kontrol over sin telefon, siger Amalie Jelstrup.

- På den måde får stalkeren også adgang til al mulig følsom information på telefonen. Han eller hun kan for eksempel også slå funktionen ”Find my iphone” til, for så kan telefonen spores hele tiden - og det er jo ret oplagt, når man er stalker.

Stalkeren kan også se, hvis offeret er begyndt at skrive med en anden, og på Facebook kan stalkeren oprette falske profiler og ansøge offerets familie og venner om venskab. Og så kan stalkeren selvfølgelig dele ting fra telefonen som for eksempel videoer med seksuelt indhold.

De er pressede

- Når folk ringer herind, er det fordi, de vil vide, hvordan de kan få stalkingen til at stoppe, siger Amalie Jelstrup, der efterlyser mere viden om it-faglige spørgsmål.

- Som regel er de meget pressede. Digital stalking er stadig et relativt nyt fænomen, og derfor føler folk tit, at de står ret alene og ikke bliver taget seriøst.

Noget af det, hun især får spørgsmål om, er Facebook. For selv om man blokerer en person på det sociale medier, når man ikke længere vil have kontakt med vedkommende, så kan det uønskede venskab bare oprette en anden profil og blive ved med at søge om venskab.

Folk kontakter hende også, hvis de har mistanke om, at andre er inde på deres telefoner og gerne vil vide, hvordan de får det stoppet.

- Når stalkingen foregår på Facebook, eller ved at stalkeren overvåger offerets telefon, er det ekstra ubehageligt. Hvis det foregår på din telefon, er du under kontrol hele tiden.

- Hvis stalking er relateret til arbejdspladsen, så bliver man kun stalket, når man går på arbejde. Din telefon, derimod, har man med sig hele tiden, og så foregår stalkingen hele tiden. Det kan også være svært at gennemskue, hvilke informationer på telefonen stalkeren egentlig har adgang til, siger hun.

Gode råd til at stoppe digital stalking

  • Start med at blokere stalkeren på Facebook.

  • Gør din Facebookside privat, så folk, der ikke er venner med dig i forvejen, ikke kan kontakte dig, uden at du godkender.

  • Skriv til dine kontakter på Facebook, at du har et problem med en stalker. Og bed dem om at være opmærksom på det, hvis nogen kontakter dem.

  • Hvis intet af det hjælper, kan det i sidste ende blive nødvendigt at lukke din Facebookprofil ned. Man kan starte med at gøre det i en periode. Når man åbner den igen, vil man se, om man stadig bliver kontaktet af stalkeren.

  • Hvis stalkingen foregår via en overvågningsapp på telefon eller computer så geninstaller – altså luk alt ned og start det op fra forfra.

  • Køb en anden telefon, som du bruger i dit private liv. Så skal du ikke hele tiden forholde dig til stalkingen.

  • Hvis du anmelder stalkingen til politiet, så husk at bede om en anmeldelseskvittering. På den måde er du sikker på, at politiet har noteret sagen i deres system. Det vil sige, at hvis du kontakter politiet igen og siger, at stalkingen stadig sker, så kan politiet finde sagen i deres system – og det er med til at underbygge din historie.Kilde: Amalie Jelstrup, rådgiver i Dansk Stalking Center

Facebook
Twitter