Google Street View overtræder loven

Google Street View, hvor folk bliver fotograferet i gadehøjde, er ulovlig. Det er forbudt at fotografere folk på privat grund. Det siger pressejurist.

Billederne i Google Street View er optaget helt ned i gadeplan. (© Google)

Langt de fleste danskere kan nu finde billeder af deres private hjem på internettjenesten Google Street View.

Men i en række tilfælde optræder personer på privat grund på billederne, og det er en overtrædelse af straffelovens paragraf 264a, der forbyder fotografering af personer på privat grund.

Sætter retsregler på prøve

- Det er som udgangspunkt ulovligt at fotografere folk, der befinder sig på privat grund. Og det gør det ikke mere lovligt, at Google tilbyder at fjerne uønskede billeder. Man kan dårligt forestille sig en mere systematisk overtrædelse af paragraf 264a, siger mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole til JydskeVestkysten.

Han mener, at Google Street View sætter de danske retsregler på prøve, og han opfordrer derfor politikerne til at tage stilling til Googles nye nettjeneste.

Datatilsynet ikke spurgt

Det hjælper heller ikke, at Google i de fleste tilfælde slører ansigterne på folk. Det er selve fotograferingen, der er ulovlig.

Datatilsynet oplyser, at Google ikke har bedt om en udtalelse i forhold til paragraf 264a. Tilsynet råder folk til at melde sagen til politiet, hvis de finder uønskede billeder af sig selv på Google Street View.