Gourmet-kaffe er det nye sort – også i de mindre byer

Smarte kaffebarer og kvalitetskaffe er ikke længere noget, der er forbeholdt de større byer. Ny rykker bølgen videre

Gourmetkaffe brygget af rigtige baristaer - uddannede kaffebryggere - er ikke længere et storbyfænomen. (Foto: Finn Vest © dr)

Skal det være caffelatte eller cortado? Og skal bønnen komme fra Kenya eller Congo ? Den slags hovedbrud er velkendt i de større byer, men nu breder fænomenet sig til hele landet.

Danmarks største kæde af kaffebarer – Baresso – er i øjeblikket ved at undersøge mulighederne for at åbne kaffebarer udenfor de store byområder.

- De vi ser nu er, at det ikke længere storbyerne der er interessante. Nu er det de mindre byer, der har vores fokus, siger Anders Wall, kommerciel direktør hos Baresso.

Baresso har eksisteret i 15 år og lagde ud med en kaffebar på Højbro Plads i hjertet af København. Siden bredte kæden sig til Århus, og nu vil Baresso være landsdækkende.

- De mindre provinsbyer er der, hvor vi ser en rigtig stor efterspørgsel. Vi får hver uge mails og facebookbeskeder fra folk: hvornår kommer I til Randers, hvornår kommer I til Sønderborg, hvornår kommer I til Frederikshavn, fortæller Anders Wall.

Starbucks vil også

Baressos ekspansion kommer samtidig med, at verdens største kæde af kaffebarer, amerikanske Starbucks, også arbejder på at ramme danskerne mere bredt. Starbucks åbnede sin første kaffebar i Danmark i 2007 i Københavns Lufthavn.

I mange år derefter skete der ikke rigtig noget, men nu er amerikanerne gået i kompagniskab med Dansk Supermarked, som er i fuld gang med at åbne kaffebarer i tilknytning til koncernens varehuse over hele landet.

- Det handler jo om, at kaffekulturen ikke længere kun er for eliten, for dem der går forrest eller ungdommen. Kaffekulturen har bredt sig til den danske befolkning, siger fremtidsforskeren Birthe Linddal

Kaffebønnen –som jo er basis for det hele – er også gået hen og blevet lokal. På få år er antallet af kafferisterier flerdoblet, og mange ligger i mellemstore og mindre byer som eksempelvis Nørre Snede, Hjørring, Rønne og Skælskør. Der er tale om små risterier, der tilbyder kvalitetskaffe til noget højere priser end supermarkedets.

Den stigende udbredelse af folk, der vil betale ekstra er også noget fremtidsforskeren Birthe Linddal har noteret sig:

- Hvor mad tidligere var en del af hverdagslivet er mad blevet status. Der er kaffen også en måde at markere sin livsstilsposition på.

Facebook
Twitter